Alla barn med föräldrar var förstås där. Rektor Ann-CatrineLeicht log med hela ansiktet när hon hälsade alla välkommen till firandet.

– Det är inte alla som har en skola som är byggd som ett slott!

Från scenen på skogården spelade och sjöng elever från både Visskolan och folkviselinjen på Gamleby folkhögskola. Christin Rampeltin Molin, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, lämnade över ett kunskapsträd till Marieborgsskolan som en riktigt fin kunskapsborg. Och så visade hon att hon bar på sin gamla skoltröja. Den hade hon sparat sedan hon själv gått på skolan.

Artikelbild

| Elever från Folkviselinjen på Gamleby Folkhögskola underhöll från utomhusscenen.

– Jag har så många goda minnen härifrån och tänk så många som passerat här under de 100 åren. Skolan har betytt så mycket för mig och jag minns alla lärare, vaktmästaren och kökstanterna. Jag var stolt över att gå på Marieborgsskolan.

Ordentlig fart på skolgården blev det när bröderna Peter och Linus Holgersson äntrade scenen och sjöng en rocklåt, och sedan när Lasse Nachtweij hade stor uppvisning med sin jongleringskonst.

Sedan var det hög tid för kommunalrådet Harald Hjalmarsson att återinviga skolan och klippa bandet. Sedan strömmande alla barn, föräldrar och besökare in i skolan där det i köken på våningen Briggen och Skonaren serverades kaffe, tårta och saft.

Runt om i huset fanns utställningar om hur barnen arbetar i skola idag, men också bilder av hur skolarbetet kunde gå till förr i tiden. Här fanns fotografier av tidigare elever och personal. Föräldrarna fick också testa sina kunskaper: Är du smartare än en femteklassare?

Artikelbild

| Ann-Catrine Leicht, glad rektor på Marieborgsskolan.

På skolgården fick den som ville prova på olika gammeldags lekar, men också Dodgeboll, som är Marieborgsskolans egen "nationalsport".

Och så kanske det bästa av allt enlig många: 100-årsfirandet räknas som en skoldag för både elever och lärare, som i stället för en extra ledig dag den 20 december!