Eleverna Erik Svensson, Robin Johansson, Robin Bengtsson och Hampus Karlsson ska göra provet från Inspecta tillsammans.

– Vi har gjort skolans egna prover inför Inspectas prov, och nu kör vi det verkliga testet, det ska bli skitkul, säger Erik Svensson och får medhåll från sina kamrater.

De har samtliga siktet på att få fast jobb i framtiden. Och då är industritekniska programmets svettsinriktning ingen dålig början. De som går på utbildningen kan söka arbete som svetsare. De flesta får jobb.

– De som vill ha jobb kan få jobb, säger utbildningens programansvariga Åke Lundqvist.

– Vi ger dem en bra grund att stå på, därefter måste de själva arbeta upp den erfarenhet som krävs för att bli en duktig svetsare. Många av eleverna vill till Norge och jobba när de är klara, och det är fullt möjligt, om de skaffar några års erfarenhet av jobb hemma i Sverige först, säger läraren Johnnie Johansson.

Inspecta genomför särskilda svetsprover vid samtliga skolor i landet där det finns svetsutbildningar samt på industrier. Klarar man provet får man ett intyg som visar att man har de färdigheter som kontrollorganisationen tycker att man ska ha för att göra ett fullgott arbete som svetsare.

Det visade sig att eleverna hade gjort sina läxor. Samtliga av dem klarade Inspectas prov och kommer därmed få licens för de tester de genomförde under provet.