Vänsterpartiet vill satsa 500 miljoner kronor på landets förlossningsvård. Den nyheten, och nyheten att Leif Svensson från Västervik står överst på listan till landstingsfullmäktige, presenterade Vänsterpartisterna Kaj Raving, Linda Fleetwood och Leif Svensson under en presskonferens under Skärtorsdagen.

Länets riksdagskandidat Kaj Raving säger att satsningen ska gå till hela förlossningsvårdskedjan och spridas ut i landet. I så fall skulle 12 miljoner gå till Kalmar län. Pengarna får sedan landstinget använda där de bedömer att de krävs mest.

– Det finns ett stort behov av barnmorskor i länet. För att kunna locka fler till de norra delarna vill vi se en satsning på höjda löner och på förbättringar i den tunga arbetssituationen, säger landstingsrådet Linda Fleetwood.

Det är larm om många klagomål nationellt och "förlossningskaos" som gjort att man nu vill satsa på just den delen av vården.

Leif Svensson menar att vården, och framförallt förlossningsvårdens kvalité, är viktig för att locka fler unga familjer till kommunen.

– Det är en av de viktigaste aspekterna för att komma till rätta med befolkningsminskningen i kommunen, säger han.

Själv är han Vänsterpartiets och Västerviks toppkandidat till landstingsfullmäktigt. Det blir i så fall en comeback.

– Jag satt i landstingfullmäktige i slutet av 70-talet. Nu har många år gått och jag har skaffat mig viktig erfarenhet som gör att jag är väl insatt i länets behov, säger han.