Redan innan påskhelgen gick strömmingen till vid stora delar av Östersjöns kust, och Västerviks kommun var inget undantag. Under påskhelgen, även något innan, och den gånga helgen var det tidvis trångt vid de bästa ställena. I vissa fall har fångsterna varit stora, cirka 800 000 ton sill/strömming finns i den del av Östersjön som Västervik räknas till, enligt Hav- och vattenmyndigheten, så fisk finns det.

När VT ger sig ut på strömmingsfiskereportage är det tunnare mellan fiskarna, även att flera fiskar.

På bryggan bakom Slottholmen i Västervik är det flera som redan på förmiddagen hittat ut. Det är mest ett äldre garde av män som kastar strömmingshäcklorna i vattnet. I dag nappar det dåligt men det kan snabbt vända. Det vittnar Anders Sterner om.

Artikelbild

| Drag. Sune Stark är nybörjare i strömmingssammanhang. - Jag vet inte riktigt vad jag gör för fel. De är ju glupska fiskar som nappar på blank krok, bara inte på mina krokar verkar det som, säger han.

– Det kan vara väldigt bra en halvtimme och sedan dör det ut snabbt som ögat. Det beror ju på stimmen, när de kommer närmare bryggan, antar jag.

Han började att fiska strömming för sådär sex år sedan. Nu är det ett roligt tidsfördriv.

– Särskilt en solig dag som i dag, det är skönt att komma ut och röra på sig lite.

Läs mer i morgondagens pappers- och e-tidning.