Sju av tio av landets djurskyddsinspektörer har blivit utsatta för hot i sitt arbete visar en undersökning från fackförbundet Naturvetarna.
– För ett tag sedan möttes jag av en man med kniv på en inspektion. Det är ett landsomfattande problem med hot. Även om vi här i länet blivit förskonade från det värsta, säger djurskyddsinspektören Karin Eklund.
Hon har kollegor som hotats till livet, som knuffats, som stängts in i små utrymmen.
– Ändå är det de subtila hoten som är jobbigast. När man får höra att "det hörs inget om man skjuter i min lada" så är det svårare att hantera.
En av tio djurskyddsinspektörer har utsatts för våld. Enligt Naturvetarna är situationen i landet oacceptabel och katastrofal.
– Vi åker numera aldrig ut ensamma till missbrukare som har djur till exempel. Samtidigt påverkar den ökade säkerheten antalet kontroller vi kan göra, säger inspektören Kenneth Laago.
2009 fanns det nio inspektörer i norra Kalmar län. Idag finns det en.
– Vi skulle behöva vara många fler inspektörer för att hålla normal standard. Vi gör normalkontroller i den mån vi kan, men det är inte många. Det är mest bara anmälningar som vi gör. Att jobba förebyggande kan vi bara drömma om, menar Laago.
– Ofta kommer vi till gården för sent och då finns det inget att göra längre. Med den bemanning vi har idag så kan varje lantbrukare få besök var 80 år. Tanken är var tredje, tillägger Eklund.
De tycker ändå att arbetsgivaren länsstyrelsen tar problemet på allvar. Inspektörerna har fått utbildning i hur man kan hantera hot och våld.
– Och vi har infört färdmeddelanderutiner med telefoner och så har vi larm till inspektörerna nu också. Det finns även psykologhjälp att få, berättar enhetschef Gunilla Johansson.
– Samtidigt har klimatet hårdnat betänkligt de senaste åren. Det är mycket täckta hotsom "Jag har en djup gödselbrunn" och liknande, menar Laago.
Vad beror det på?
– Vi ska säga att det finns många goda lantbrukare och djurägare också. Men det kan bero på att den ekonomiska situationen för en del lantbrukare har blivit tuffare och så kommer vi och påpekar något negativt då kan det rinna över.