"Vi har blivit som en familj"

Med hjärta och charm intog Likören publiken på Hojrock i somras. En kör med ovanligt hög medelålder – vars verksamhet snart skildras i en utställning på biblioteket..

Gemenskap. Kent Johansson är glad över både Likören och "gubbtisdagarna", då han och ett gäng andra män träffas för att laga mat tillsammans.

Gemenskap. Kent Johansson är glad över både Likören och "gubbtisdagarna", då han och ett gäng andra män träffas för att laga mat tillsammans.

Foto: Ilkka Ranta

Äldreomsorg2016-01-14 09:15

Glädje och gemenskap är nyckelord för Likören, vars sångare kommer från två äldreboenden i Västervik; Vapengränd och Gertrudsgården. Kören kom till för fem år sedan, efter initiativ från trubaduren Roger "Ragge" Davidsson, och har nu ett 20-tal sångare som träffas varje vecka.

Den hjärtliga stämningen i kören är påtaglig när VT träffar delar av gänget på Västerviks Musikbibliotek under onsdagsförmiddagen.

– Jag blir glad av att få sjunga, menar Lennart Bråneman, som bor på Vapengränd och fått nya vänner tack vare det rika aktivitetsutbudet på äldreboendet

– Vi har blivit som en stor familj, det är så bra sammanhållning, instämmer körkollegan Kent Johansson.

För Likören gäller inga inträdesprov eller krav på rena stämmor – alla får vara med och sjunga. Repertoaren varierar utifrån säsong, och snart ska kören börja öva på vår- och påsksånger inför vårens framträdanden.

Likören är nämligen ofta ute och uppträder, och ha r redan gjort flera små turnéer runt om i trakten. I somras gjorde kören stor succé under ett framträdande på Hojrock. Publiken var minst sagt med på noterna, och verkade uppskatta att få en kontrast mot rockkonserterna under resten av festivalen.

– Hojrock var suveränt, säger Kent Johansson, och flera av de andra sångarna nickar instämmande.

– Ja, jag minns att du sa att du kände dig som "The Boss", flikar Fia Wilensjö in.

Fia Wilensjö är aktivitetssamordnare på Vapengränd, och även med i ett nybildat kulturråd som just nu lyssnar in vad de boende önskar för typ av aktiviteter. Redan nu händer det mycket på och kring boendet. Det arrangeras pubaftnar, fester och resor. En gång i veckan är det "gubbtisdag", då en grupp män träffas för att laga mat tillsammans, och om vardagskvällarna visas ofta filmer i dagverksamhetens lokaler.

– Det händer något nästan varje dag, säger Alvar Johansson, som bor på Vapengränd.

Genom kulturrådet ska personalen bli ännu bättre på att ta tillvara de äldres önskemål, och på så vis jobba med rätt saker. Kanske någon vill förverkliga en resdröm, medan en annan vill ha hjälp att ta sig till kyrkogården en gång i veckan för att lägga en blomma på maken eller makans grav.

– Vi vill anamma även det vardagliga, och se till invididen, säger Fia Wilensjö.

Även Erik Ström, aktivitetssamordnare på Gertrudsgården, är med i kulturrådet. Han anställdes i somras, och drog då i gång en kör där. Kören på Gertrudsgården slogs sedan ihop med Likören, och nu träffas de och tränar tillsammans.

– Man behöver inte uppfinna hjulet två gånger, menar Erik Ström.

Fia Wilensjö och Erik Ström hoppas att Vapengränds arbete kan inspirera andra inom äldreomsorgen till liknande initiativ. Samtidigt, poängterar de, finns förstås saker som Vapengränd och Gertrudsgården kan lära sig av andra boenden, saker som personalen där gör bra.

– Vi ska inte tävla om vilket som är det bästa boendet, men vi kan inspirera varandra, säger Fia Wilensjö, och berättar om en stor inspirationsmässa som arrangerades för medarbetarna inom socialförvaltningen i Västervik för en tid sedan.

Under mässan uppträdde Likören, och nu ska alltså kören även bli en del av en utställning på Västerviks Stadsbibliotek.

– I utställningen kommer både Gertrudsgården och Vapengränds dagverksamheter att presenteras, säger Dag Jonasson, musikbibliotekarie.

Utställningen kommer att äga rum någon gång under våren, tidigast i mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om