Den nya restaurangen har bara varit öppen i tre veckor, men redan nu finns återkommande inslag, som pubkvällar och afterwork.
Håkan Johansson och Ann-Margret Kron har gott om idéer, även för framtiden. De har medvetet valt att ha flera ben att stå på i sitt matföretag, Gourmetköket i Gamleby AB.
Matlåda
Elevernas gamla matsal har gjorts om en del, för att passa den nya verksamheten. Bland annat har Håkan snickrat en bardisk utmed en av väggarna.
Restaurangen är öppen för lunchgäster, men en del väljer att komma dit och köpa med sig en matlåda. Andra får den hemkörd.
– Vi har husmanskost som lunchmat, med hembakat bröd, säger Håkan.
– Det är det som de flesta gillar och vill ha till lunch, säger Ann-Margret.
Kurser
En viktig del av verksamheten är matlagningskurser. Målgruppen är företag eller kompisgäng som vill laga mat ihop, under ledning av en kock. Deltagarna delas in i tre lag. Ett tar hand om förrätten, ett annat varmrätten och det tredje desserten. Sedan äter de upp allt tillsammans.
Håkan har hämtat idén till detta från en restaurang som han tidigare jobbade på, Helén & Jörgen i Kalmar.
Vid matlagningskurserna har de nytta av att Ann-Margret är kostrådgivare i botten.
Ligger i familjen
Håkan var tidigare kock på Torget 1 i Gamleby. Han har varit kock i tio år, efter många år med annat arbete. Bland annat har han byggt och lagat lastbilar i Eksjö, som han kommer ifrån, och varit resande säljare.
Fast egentligen är han uppväxt i ett kök. Hans mamma drev restaurang i Eksjö. Länge tänkte han dock att det här med matlagning inte var något att ha som jobb, utan att det mest var ett intresse.
Bageri
Ann-Margret var audionom på sjukhuset i Malmö i 24 år och har även haft eget företag. Bland annat. Senare gick hon utan arbete.
Så öppnades möjligheten för henne och Håkan att testa att driva sommarrestaurang på campingen Kustcamp Ekön i somras. Det gav mersmak.
Nu har de precis dragit igång sin verksamhet i Almviks skolas gamla matsal, där det tidigare var ett bageri som bakade glutenfritt.
Förutom att Håkan och Ann-Margret har dagens lunch, kurser och kvällsevenemang, erbjuder de också catering och julbord. Vid sju tillfällen från slutet av november och fram till den 18 december har de julbord i matsalen, men de kör även ut med julmat, om det finns önskemål om det.