Unikt industrimuseum bjuder in besökare

Den 20 augusti är det Tegelbrukets dag i Almvik. Då kan alla som vill få ta sig en titt in i en ovanligt välbevarad bruksmiljö.

De förebereder Tegelbrukets dag. Från vänster: Bo Johansson, Margareta Rydström, Alice Hultqvist, Lars-Gunnar Hyllman och Claes Siöstedt.

De förebereder Tegelbrukets dag. Från vänster: Bo Johansson, Margareta Rydström, Alice Hultqvist, Lars-Gunnar Hyllman och Claes Siöstedt.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Almvik2022-08-17 06:00

Föreningen Almviks tegelbruks vänner anordnar varje år Tegelbrukets dag, då allmänheten med hjälp av kunniga guider från föreningen får en inblick i hur produktionen gick till.

Bruket startade i början på 1600-talet och var i gång ända till 1971. År 1998 blev det museum.

Under glansdagarna tillverkades runt 2,5 miljoner tegelprodukter på bruket varje år. Eller varje säsong, ska man kanske säga. Det var nämligen bara från vår till höst som produktionen var i gång:

– Sedan kom det ju tjäle i backen, så då gick det ju inte att ta lera, säger Lars-Gunnar Hyllman, ordförande i föreningen.

undefined
En del av ugnen, sedd inifrån. Här brändes miljontals tegelprodukter.

Förutom allt som finns att titta på i de byggnader som hör till tegelbruket, blir det som alltid en mängd utställare. Vissa har varit med tidigare, men några är helt nya. Bland de sistnämnda kan nämnas konstnären Camilla Berg från Ankarsrum och Linda Oskarsson på Hjorteds handelsträdgård.

Flera utställare kommer att sälja ätbara saker, bland annat kött och brända mandlar. Västerviks biodlarförening säljer honung. Dessutom finns det förstås som vanligt servering på området, med kaffe och bullar och korv med bröd.

undefined
Huset där ugnen inrymdes på Almviks tegelbruk. Hela undervåningen var en stor ugn.

Bland övriga utställare kan nämnas Eivor Green (mattor), Gun-Britt Larson (tovade tomtar) och Gunilla Olofsson (betongfigurer).

Liksom vid tidigare tillfällen blir det utställning av veterantraktorer. Arrangörerna av Tegelbrukets dag hoppas också att kunna erbjuda ponnyridning för de mindre besökarna.

undefined
Almviks tegelbruk var i drift fram till 1971, och är nu museum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!