"Jag minns att jag tyckte dagarna var så lugna som kommunalråd. I rådhuset fanns inga ärenden som väntade på mig, där fanns knappt en dator. Första veckan undrade jag hur jag skulle bete mig." Orden är Acko Ankarberg Johanssons, partisekreterare i Kristdemokraterna, ur en intervju i tidningen Fokus. Det handlade om när politiken blev en heltidssyssla för henne 1999.

Att hon började intressera sig för politik var i grunden ett egenintresse. Som för så många andra som börjar ta ställning. Hon ler lite när hon berättar om hur engagemanget fick fart.

– Som alla unga tyckte jag att det satsades för lite på oss. Jag började ställa frågor och engagera mig i kulturpolitik. Men först var det inte i något parti. Men sen hörde Kristdemokraterna av sig. Man hade hört talas om mig och frågade om jag ville ha ett uppdrag. Jag fick chansen att påverka och tackade ja. Utan tvekan, säger hon.

Artikelbild

| Partitopp. Partiledaren Ebba Busch Thor tillsammans med bland andra Ack Ankarberg Johansson. Ett tag stod Ankarberg Johansson som kandidat till att ta över efter Göran Hägglund.

Samhällsengagemanget hade hon ändå med sig hemifrån. Omtanken om medmänniskan är viktig, påpekar hon. I hennes uppväxt visade det sig i att familjen ofta hade människor boende hemma hos sig. Människor som hade det tufft. Hon beskriver det här som viktiga år i den egna personliga utvecklingen. År som format hennes politiska ideologi.

– Det är också hemifrån jag fått viljan att diskutera och tron på att det civila samhället kan göra mycket. Både det offentliga och individen behövs. Föreningslivet är mycket viktigt för mig, säger hon

Kristdemokraterna är ett parti som inte ligger särskilt bra till i de opinionsmätningar som kommit under de senaste åren. Det är bara vid ett fåtal tillfällen som partiet ens haft över riksdagsspärren på fyra procent.

– Det börjar tära på mångas energi att ligga så lågt i opinionsmätningarna, sa Sara Skyttedal (KD), kommunalråd i Linköping, nyligen i en kommentar i Aftonbladet.

Artikelbild

| Körsång. Hon har sjungit i kör. Om det har skett med noter förtäljer dock inte historien.

Acko Ankarberg Johansson hoppas att valrörelsen ska handla om mer än plånboksfrågor. Även om hon tycker att medborgarens ekonomi kan vara avgörande. Pensionärernas skattetryck är en viktig fråga för partiet i årets val.

– Människovärdet sätts inte alltid i främsta rummet när det gäller den politiska debatten. Vi behöver fler diskussioner om värderingar. Vad vi med politiken vill ge medborgarna? Jag tycker att vi glömmer det här ibland och bara låter plånboksfrågorna få tala, säger Acko Ankarberg Johansson.

Artikelbild

| Sofie och partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson diskuterar EU-frågor.

Hon tror att väljarna är smarta, säger hon. Det går inte att dölja vad ett parti egentligen tycker. Väljarna ser alltid värderingarna bakom, säger hon. Hon tar exemplet med Sverigedemokraternas framgångar.

– De är ett parti som drar isär Sverige. Samtidigt måste vi som politiker våga säga vissa saker. Att det finns hedersrelaterat våld, att det finns problem som så många har velat förminska. Politiken har varit för lös i kanten. Vi måste våga berätta vad Sverige är. SD hittar sin plats när människor känner att man inte får säga något om problemen, säger hon.

Artikelbild

| Sorg. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och partisekreterare Acko Ankarberg (KD) lägger ned blommor vid Åhléns City i centrala Stockholm efter terrordådet på Drottninggatan.

För Acko Ankarberg Johansson handlar årets val mer än någonsin om att vara ute bland väljarna. Kanske är det ett utslag av att partiet kämpar mot de vikande opinionssiffrorna? Kanske inte. Hon säger att hon funderat på politikens vardag under lång tid.

– När jag var kommunalråd så togs många bilder på mig vid mitt skrivbord. Det gjorde att många väljare trodde att det var där jag var. På mitt kontor. I slutna rum. Jag tror att det är viktigt att vi är ute och lyssnar och talar om vad vi vill. Jag återkommer till värderingsfrågorna. Vi måste berätta om hur samhället ser ut och vad vi vill göra för att det ska bli bättre för människor. Om väljarna ska känna förtroende för politiker måste vi bli tydliga med våra ståndpunkter, säger hon.

Hon tror att årets val kommer handla om ideologi. Hon tycker att hon märker att den debattviljan finns. Om människans rätt att bestämma över sina liv. Om hur mycket samhället ska styra över den enskilde. Men hon tror också att det måste handla om integrationsfrågan. Om hur samhället ska lösa den.

– Socialismen tappar bort den enskildes rättigheter. Liberalismen tappar ibland det gemensammas rätt till förmån för den starkes rätt. Vi tror på ett samhälle där familj och föreningsliv har en viktig del, men också på ett samhälle där du tillåts vara den du är. Jag hoppas på en valrörelse som ger väljarna en chans att verkligen se vad vi står för, säger Acko Ankarberg Johansson.