– På onsdag kväll är det tjejgrupp på fritidsgården i Ankarsrum och då är det bara tjejer på gården. Vi ska göra geléljus och fika, säger Carita Sundström, fritidsledare.

Göran Johansson, samordnare på Ankarsrums fritidsgård, berättar att det har varit få tjejer på gårdens löpande aktiviteter och därför har de startat en tjejgrupp. En kväll i veckan är gården bara öppen för tjejer och det är bara kvinnlig personal. Killarna går till aktiviteter i idrottshallen.

Tjejgruppen är ett integrationsarbete som fritidsgården tagit initiativ till och på onsdag kväll är det tredje gången sedan starten i början av terminen. Tjejer från olika kulturer får en chans att umgås och dela intressen med varandra. Vid förra tillfället var det cirka 15 tjejer som lagade mat och dessförinnan visade tjejerna olika danser för varandra.

– Det är riktigt bra med kulturellt utbyte och vi vill få in tjejerna till fritidsgården. Nu har killarna efterfrågat egna killkvällar. De är ju här ändå.

På en särskild kväll för killar skulle de kunna fokusera på samtal om viktiga ämnen i en avspänd miljö, menar Göran Johansson.

Under sportlovet ordnar Ankarsrums fritidsgård bland annat klätterdag på Västervik climbing. En hel dag då ungdomarna kan testa klättervägg. På torsdag blir det skidresa till Kisa.

– Det är en resa vi gör ihop med de andra fritidsgårdarna i kommunen. Vi har ett 20-tal som åker från oss och vi tar med två ledare.