Runt om i naturen i trakterna kring Gladhammar, Verkebäck, Gunnebo och Fårhult sitter små plakat i rostfritt stål uppsatta på platser där det tidigare låg torp.

Vid norra infarten till Verkebäck ligger ruinen efter torpet Rom. Här har Gunnebo orienteringsklubbs Sune Ivarsson och Kenneth Gustafsson satt upp 1 av totalt 25 kontroller i årets upplaga av Naturpasset.

– Vi vill att folk ska få se hur och var folk bodde förr, säger Sune Ivarsson som är orienteringsklubbens ordförande.

Artikelbild

| Kenneth Gustafsson och Sune Ivarsson i Gunnebo orienteringsklubb besöker kontroll nummer sju.

De rostfria plakaten sattes upp av Gladhammars hembygdsförenings Ingvar Törnlöf på 1970-talet. Han ägnade många timmar åt att ta reda på mer om traktens gamla torp, bland annat genom att göra efterforskningar i Vadstena.

– Han tillbringade nog ett par semesterveckor om året i Vadstena, säger Kenneth Gustafsson.

Ingvar Törnlöf tog reda på att Rom omtalades redan 1760 och på plakatet står det att på den tiden bodde änkehustru Cristin i huset tillsammans med barnen Caisa och Anna Karin. Huset ödelades 1763, men ett nytt byggdes åter på platsen och en ny familj flyttade in.

Gunnebo orienteringsklubb har anordnat Naturpasset, som tidigare kallades trimorientering sedan 1992. Vem som helst kan köpa ett naturpasspaket innehållande en karta med orienteringskontroller. Gunnebos orienteringsklubbs naturpass är tillgängligt fram till den första augusti. 21 av årets kontroller är placerade där det tidigare låg torp, andra kontroller erbjuder besök vid Valstad kvarn, gamla dansbanan i Fårhult och en är utsatt vid de två jättegrytorna norr om Kvarngölen vid Verkebäck.