I slutet av februari förra året köpte Andrezej Kalinowski fastigheten på De Marés väg i Ankarsrum. Natten till onsdag brann huset ner till grunden. Planen var att bygga elva lägenheter.

Klockan 02 på natten larmades räddningstjänsten och ryckte ut med fem enheter. Först på plats var deltidsbrandmän från Ankarsrum, fastigheten ligger bara cirka 100 meter från brandstationen. Huset var övertänt och räddningstjänsten koncentrerade sig på att branden inte skulle spridas.

En verkstad mitt emot brandhärden bär synliga tecken på att hettan var kraftig, plastfönster har blivit buckliga av värmen.

Artikelbild

| Huset var snabbt övertänt och räddningstjänsten fick inrikta sig på att rädda intilliggande hus. Man fick täcka vandrarhemmets fasad med skum.

Räddningstjänsten täckte vandrarhemmets fasad med skum för att förhindra spridning. Polisen var under onsdagsförmiddagen på plats för att knacka dörr och söka efter spår med hundar.

Branden är långt ifrån den första, Ankarsrum har tidigare och även på senare tid varit drabbade av många anlagda bränder.

Andrezej Kalinowski har åkt från Ödeshög, där han bor.

– Polisen ringde vid fyratiden i natt och då fick jag reda på att huset brann. Jag vet inte vad jag ska säga, det känns... dåligt. Just nu känns det ganska tomt.

Artikelbild

| Verkstaden mitt emot branden fick man också kyla ner. Några fönster i en dörr har smält av värmen.

Han slår ut med armarna.

– Det är mycket tid och arbete som vi har lagt ner. Vi har rivit en tillbyggnad och väntade in bygglovet för elva lägenheter som vi tänkt hyra ut. Vi får se hur det blir, säger han.

Artikelbild

| Under onsdagsförmiddagen var det knappt något kvar av huset.

En man som passerar förbi säger att han är orolig.

– Ja nu tar det väl fart igen. Det är så otroligt tråkigt för Ankarsrum.