Det började så smått förra året, då Mattias Västerlund från Totebo IF höll i träffar för en mindre grupp av vuxna.

I det nuvarande formatet har träffarna hållits sedan i mars. Nu är det inte bara idrottsföreningen som är med i projektet, utan även Svenska Kyrkan.

De är ett antal personer som turas om att hålla i träffarna, men fler är välkomna. När VT hälsar på, är det förutom Mattias även två personer från kyrkan, Nils-Henrik Sikström och Helena Johansson. Nils-Henrik har inte varit med så länge.

Artikelbild

| Full fart. Hoppas på plint och spela pingis i är två av alla aktiviteter man kan välja på.

– Det var med lite bävan jag kom hit, men efter första gången var jag helt entusiastisk, berättar han.

Flyktingarna är så glada och söker kontakt.

– Man känner sig nästan älskad! Det här är en träffpunkt som verkligen behövs, säger Helena.

Mattias har blivit särskilt berörd av att höra deras berättelser om flykten hit, hur de nästan har blivit dödade.

Artikelbild

| Populära träffar. Ett 60-tal personer, många av dem barn och ungdomar, kommer varje gång till träffarna i Totebo sporthall för att sporta, fika och leka.

– Och ändå har de ett leende, säger han förundrat och blandar ännu en kanna med saft till alla törstiga barn.

– Här är det kaos, under ordnade former, skrattar han, när barnen vill ha hans uppmärksamhet.

Artikelbild

| Med fikavagnen. Nils-Henrik Sikström, Helena Johansson och Mattias Västerlund.

Träffarna i sporthallen fyller flera syften. För det första är det förstås en mötesplats med kul aktiviteter, som bryter av i vardagen. Men det är också en möjlighet för flyktingarna att få träffa svenskar och öva sig i sitt nya språk och ibland få hjälp med myndighetskontakter och annat som kan vara krångligt.

Helena tycker att fler svenskar ska ta chansen att komma dit, antingen för att hjälpa till eller bara som besökare, för det riktar sig inte bara till nyanlända. Hon vet att många känner sig osäkra, eftersom de inte kan prata med flyktingarna.

Artikelbild

| Törstig. Mishaal Alfaran tar ett glas vatten.

– Men man behöver inte kunna förstå. Man förstår varann på något sätt ändå. Och många av barnen är duktiga på svenska och fungerar som tolkar.

Flyktingarna utgör en stor andel av Totebos invånare nuförtiden. Befolkningen på orten har ökat från cirka 275 till ungefär 355 med alla dem som har kommit hit på flykt. Många av de nya invånarna är barn och ungdomar, som fyller på i skolorna.

Artikelbild

| Besökare. Meyer Alia och hans pappa Mohammed Alia.

Två av dem är systrarna Nataly och Sedra Jawish, 17 respektive 12 år, från Syrien. Nataly går på högstadiet i Ankarsrum och Sedra i Hjorted. De har bott i Totebo i drygt ett år. Nataly trivs alldeles utmärkt på sin nya hemort.

– Det finns kompisar här och skola i Ankarsrum. Det är jätteroligt, säger hon.