Det var vid kvart i tre natten mot söndag som räddningstjänsten larmades till pizzeria Mikonos på Kungsvägen i Ankarsrum. Där hade en brand brutit ut på altanen, som dock kunde släckas innan den hann orsaka några större skador. Men det hade kunnat se annorlunda ut om de kommit på plats bara några minuter senare, tror räddningschefen Joakim Jansson.

– Det smälte lampor på fasaden, markisen brann upp och så vidare. Vi lyckades hålla det så att det inte gick in i själva byggnaden. Men 3-5 minuter senare i insats hade vi kunnat få en totalskada, om branden gått in i ventilationssystemet, in i pizzerian. Då hade utgången varit annorlunda. Det är helt avgörande att vi har en deltidsstation på plats i Ankarsrum, säger han.

Polisen har efter händelsen varit på plats och genomfört en brottsplatsundersökning, men kan ännu inte säga vad som gett upphov till branden. De tror dock inte att den varit anlagd, utan misstänker istället att det kan röra sig om en cigarettfimp som kastats på ett oaktsamt sätt.

– Det är arbetshypotesen, vad som skulle kunna vara möjligt. Men sen vet vi inte med säkerhet, säger polisens presstalesperson Kim Hild.

Då polisen inte misstänker något uppsåt bakom branden rubriceras händelsen som allmänfarlig vårdslöshet.