Kulturdagarna i Hallingeberg har en gedigen tradition.

– Tidigare höll kommunkretsen i dem, men den är numera nedlagd, så nu har vi tagit över, ihop med NBV Sydost. Det är första året för oss, säger Gerd Brodin från IOGT-NTO i Hallingeberg.

Hon berättar att det blir samma upplägg som tidigare år med musik, föreläsningar, kaffeservering, lotterier och en utställning av alkoholfria drycker.

Artikelbild

| Arrangör. Gerd Brodin, från IOGT-NTO, håller i arrangemanget.

– Det finns ett stort antal alkoholfria drycker på Systembolaget i dag, säger Gerd Brodin.

Först ut att föreläsa på lördagen är kommunens nya museipedagog, Maria Lönnegren-Wikensten, som bland annat kommer att prata om Västerviks Museum, och vad som finns där, samt redogöra lite för Västerviks historia.

Efter henne, på lördagseftermiddagen, blir det countrymusik. Det är Tina Jaxén från Brantestad utanför Vimmerby som spelar och sjunger.

På söndagen föreläser förre folkpartiledaren Lars Leijonborg.

Artikelbild

| Talare. Lars Leijonborg pratar på kulturdagarna i Hallingeberg.

– Han har ju sommarstuga i Odensvi. Jag knackade på där, och han sa ja, berättar Brodin, som samtidigt fick veta att han håller på och skriver på sin självbiografi.

Samma eftermiddag, på söndagen, svarar duon Katarina och Leo för musikunderhållningen. De har bland annat spelat och sjungit på Hjorteds hantverks- och motordag.

Artikelbild

| Ställer ut. Konstnären Agneta Frisk är en av utställarna under helgen.

Karin Jakobsson från Karrum säljer sin nya bok, "Kusinligan på sommarlov”, som hon har gjort ihop med Agneta Frisk.

Som vanligt är det en rad konstnärer och konsthantverkare som finns på plats och ställer ut sina alster. Det är bildkonst med Tre generationer Gerdin och Agneta Frisk. Fifalla Luna Langelund från Odensvi visar skulpturer.

Dessutom blir det hemslöjd och hantverk med Gerd Nyberg, Britt-Marie Ekholm, Elisabeth Larsson, Lena Olofsson, Laila Pettersson, Siv Eklöv, Kerstin Nilsson och Gertrud Lindberg.

De flesta av de medverkande under kulturdagarna i Hallingeberg är personer som är bosatta i närheten, eller vart fall i kommunen. Eller som har sommarstuga i trakten.

– Jag har försökt att få så mycket lokalt som möjligt, för att visa upp vad som finns i bygden, säger Gerd Brodin.

Hon konstaterar att det är många aktiviteter som anordnas i IOGT-NTO-lokalen nu och även framåt under hösten, bland annat de kulturträffar med lunch, som VT har skrivit om flera gånger.

– Det har blivit en väldig fart där, och det tycker jag är kul, säger hon.