Konstföreningen lyfter varje år fram två elever i åttan eller nian, som visat goda färdigheter inom måleri, slöjd med mera, på Östra Ringskolan i Gamleby.

Läraren utser de två elever som ska få stipendium. Själva stipendiet delas ut året efter.

Den här gången föll valet på Nora Edström från Edsbruk och Amy Solvestad från Hult i Hallingeberg. VT träffade dem i Hult, dit också Björn Gunnarsson hade kommit, som representant för konstföreningen.

Han berättade att eleverna, förutom att de får 500 kronor var, även får erbjudande om att ställa ut på höstsalongen i Gamleby. Det är inte alla ungdomsstipendiater som vill det, men det ville Nora och Amy.

Motiveringen till årets stipendiater är densamma för båda tjejerna. Det beskrivs som esteter "som satt ribban högt ända från början av årskurs sju med sin teknik, sitt uttryck, sin nyfikenhet".

Amy Solvestad har valt ut två teckningar, som hon ska visa på höstsalongen: en katt och en kanin. Båda är tecknade med en vanlig vit färgpenna på svart papper.

Det hela började med att de fick som skoluppgift att måla av en katt. Hon gillade hon tekniken och fortsatte med en kanin.

Vad målar du mest för motiv annars?

– Det är mycket djur. Mycket hästar, säger Amy, som läser naturvetenskapsprogrammet med ridprofil på Västerviks Gymnasium.

I huvudsak tecknar hon, men ibland målar hon med vattenfärger.

Nora har med tre akrylmålningar på höstsalongen. Alla tre har blomstermotiv. Det är mest blommor som hon målar, i alla fall när det gäller sådant som hon visar för andra.

– Jag målar annat också, men det är mest som jag testar mig fram och lägger undan, säger hon.

Hon utgår från verkliga blommor och använder sedan sin konstnärliga frihet till att göra om dem lite.

Nora läser även hon natur på gymnasiet. Skolan tar mycket tid med alla läxor, särskilt om man dessutom – som både hon och Amy – har lång resväg. På fritiden spelar Nora dessutom innebandy i Västervik.

Hon tror inte att hon vill jobba som konstnär på heltid i framtiden, men ser det som en skön avkoppling att måla.

Höstsalongen, där tjejerna ställer ut sina tavlor, är på Centrumgalleriet i Gamleby den 7–21 oktober.

Övriga deltagande konstnärer är Ermias Ekube, Ann-Britt Larsson, K G Petersson, Edmon Khalil, Monika Hellman, Inger Granath Persson, Stella Vargas och Milanda Vobruba.