– Det handlar om kärlek och respekt för vattnet.

Det säger medarrangören Eva Holm på frågan om varför hon genomför simborgartestet och kanotdagen. Simborgartestet, som sker den sjunde augusti, anordnar hon på eget initiativ i samarbete med Blankaholms damklubb.

– Det är en simborgarkväll för alla och ger möjlighet för deltagarna att ta simborgarmärket, säger hon.

Hon är sedan tidigare simlärare och berättar att aktiviteten är inne på sitt tredje år. Med åren har hon har sett ett ökat intresse hos folk som vill ta simborgarmärket, vilket är ett intyg på att man är simkunnig och som man får efter att ha simmat 200 meter. Till simborgartestet kommer framförallt boende från Blankaholmstrakten men även många utländska turister, särskilt tyskar.

– Det kommer många härliga tyskar som vill ta så många simmärken som möjligt, för att det är så himla kul, säger Holm.

Kan man inte fuska då?

– Nej, nej, eller kanske. Det skulle i så fall kräva distraktion från min sida. Men jag håller uppsikt över längderna och har bra koll på simmarna.

Bara tre dagar efter simborgartestet, arrangerar Eva Holm en kanotdag med samhällsföreningarna från Blankaholm och Solstadström. Den genomförs för tionde året och startar i Mörtfors. Därifrån paddlas det till Solstadström.

– Det är som en familjedag. Varken prestations- eller tidskrav finns. Både barn som gamla får vara med och ta med sina kajaker eller kanoter. Jag hyr också ut kanoter, för den kanotlöse, säger hon innan hon berättar att dagen avslutas med en hemlig överraskning.