På fredagsmorgonen började det brinna i en torvtäkt i Hylte kommun, på gränsen mellan Jönköpings och Hallands län. Branden var så pass omfattande att flera brandkårer från olika delar av landet kallades till platsen.
En av dessa var Ankarsrums deltidsbrandkår, där Per och fyra andra brandmän hade jour när larmet kom vid tretiden på eftermiddagen. De andra brandmännen var Johan Kämpe, Peter Larsson, Kristoffer Lindqvist och Jesper Svedlund.
– För oss var det bara att åka ner till stationen och köra iväg. Det är inget konstigt.
Hur tänkte ni när det var så långt bort?
– Vi ringde upp och pratade med insatsledaren i Västervik och frågade hur vi skulle göra. Vi fick då order om att påbörja färden mot platsen. Sen fick vi höra att de skulle återkomma om det blev någon ändring, men det blev det inte. Vi fick åka hela vägen fram och hjälpa till med olika uppgifter.
När de kom fram hade de först en samling vid brandstationen i Smålandsstenar, innan de åkte vidare till en uppsamlingsplats vid branden. Där blev de kontaktade av en sektorchef som informerade dem om vart de skulle åka och vad de skulle göra.
– Vi fick i uppgift att bygga en ganska lång begränsningslinje. Vi skulle ringa in hela området på vår kant för att säkra mot att elden tog sig vidare. Just där vi var fanns det bara småbränder runt omkring. Vi byggde ett slangsystem runt gränsen vi fått, och andra grupper byggde sina slangsystem så att hela branden ringades in.
De arbetade ett nattpass fram till tiotiden på lördagsförmiddagen, då de fick klartecken att åka hem.
Enligt Per har de tidigare hjälpt till i Vimmerby och andra närliggande kommuner till Västervik, men att åka tre och en halv timme med brandbilarna hade de aldrig gjort tidigare.
– Det var en speciell upplevelse som vi tar med oss. Det kommer nog inte hända igen att vi åker så långt. Vi hade tre och en halv timmes bilfärd med våra tunga fordon.
Han vet fortfarande inte varför just de fick larmet, men nämner att det fanns flera andra kårer på plats som också hade åkt långt – bland annat från Skåne och Blekinge.
Branden har varit under kontroll sedan brandmännen från Ankarsrum åkte hem på lördagen, men det omfattande släckningsarbetet pågår fortfarande.
Hur känns det att så många kan samlas och hjälpas åt vid en stor brand?
– Det var väldigt bra organiserat. Det fanns sektorschefer som delade ut uppgifterna. Alla hade sina områden att sköta, där vissa släckte och andra säkrade vattenförsörjningen.