I många av klassrummen var det aktiviteter på gång. Karin Eriksson, lärare i svenska, svenska som andraspråk och tyska, visade hur en lektion i svenska på högstadiet kan gå till. Både barn och vuxna satt med varsin dator framför sig. De hade just lyssnat till en berättelse som Karin läst och sedan samtalat om texten. Efter det loggade alla in på datorerna och fick en liten inblick i hur eleverna i sjuan arbetar med texter. På Ankarsrums skola har man just satsat på en dator till varje elev och det är sjuorna som fått börja.
– Det är verkligen bra att vi kan jobba digitalt. Forskningen visar att eleverna utvecklas när de får tillgång till datorn som arbetsredskap, säger Karin Eriksson.
Hon berättar också att de naturligtvis har regler kring hur de får användas och vilka sajter eleverna får besöka.
– Undervisningen blir mer likvärdig när alla har tillgång till sin egen dator. Många hjälpmedel är inbyggda och barnen blir mer jämlika. Det finns till exempel möjlighet att få delar av texten uppläst och det kan vara till stor hjälp om någon har svårt att fokusera.
En annan sak som märks tydligt vid datoranvändningen är att elevernas egna texter blir längre.
– Eleverna behöver inte kämpa så hårt med skrivandet för hand utan kan fokusera på vad de vill säga i stället, säger Karin Eriksson.
Lektionsuppläggen gör läraren i datorn och lägger in länkar till filmer som hör till lektionen. Eleverna har då alltid med sig instruktioner och slipper hålla reda på en massa olika papper.
– Ibland gör jag även det "flippade klassrummet" vilket går ut på att eleverna tittar på en redan inspelad genomgång eller föreläsning. Sedan jobbar vi med uppgifter tillsammans i klassrummet.
En bit bort, i ett annat klassrum, är det räkning som gäller. Jennifer Jonsson, som är lärare i matematik och naturkunskap, berättar att hon en gång i veckan har ett mattepass där eleverna får öva mer konkret matematik än på de andra lektionerna.
– Jag kallar det praktisk matte där vi testar matte från olika perspektiv och kopplar det till det moment vi jobbar med i boken. Idag, till exempel, har vi gjort ett spel där eleverna jobbar med positionssystemet, säger hon.
– Ja, det är roligt att spela och tänka samtidigt. Att räkna på andra sätt än bara i boken, säger eleverna Tommie Roupe, FatouNjie och Ebba Andersson.