Äppelboomen: Paret Arwin har snabbrekryterat för att hinna musta

Till vardags sysslar Christian och Elise Arwin med e-handel och krukmakeri. Men under nÄgra hektiska veckor varje höst Àr det nÄgot helt annat som stÄr pÄ schemat, nÀmligen att göra tusentals liter Àppelmust.

Christian och Elise Arwin har redan fÄtt in över 10 ton Àpplen.

Christian och Elise Arwin har redan fÄtt in över 10 ton Àpplen.

Foto: Wilmer Nahnfeldt

Ankarsrum2024-10-05 05:00

Ett stenkast frÄn det Älderstigna valsverket i Ankarsrum bor Christian och Elise Arwin i den gamla BruksgÄrden. I verkstaden bakom huset har de drivit ett musteri sedan fyra Är tillbaka, och det Àr inte lite Àpplen de fÄtt in i Är.

– Det var nĂ„gon som sa att det Ă€r den största skörden pĂ„ 1 000 Ă„r, men det fĂ„r man kanske ta med en nypa salt, sĂ€ger Christian med ett skratt. 

Ett som Ă€r sĂ€kert Ă€r i alla fall att mĂ€ngden Ă€pplen musteriet fĂ„tt in i Ă„r slĂ„r alla tidigare rekord. Vartannat Ă„r brukar trĂ€den fĂ„ fler Ă€pplen och vartannat fĂ„r de fĂ€rre. Senaste gĂ„ngen det var Ă€ppelsĂ€song lĂ€mnade folk in ungefĂ€r tio ton Ă€pplen pĂ„ tvĂ„ mĂ„nader. 

PÄ grund av mÀngden Àpplen de fÄr in har Christian och Elise valt att inte göra nÄgon reklam i Är.
PÄ grund av mÀngden Àpplen de fÄr in har Christian och Elise valt att inte göra nÄgon reklam i Är.

NĂ€r VT besöker musteriet har bara tre veckor gĂ„tt sedan de öppnade för sĂ€songen, men de har redan fĂ„tt in 10-12 ton som ligger i backar lite hĂ€r och dĂ€r pĂ„ tomten. Innan sĂ€songen Ă€r över rĂ€knar paret med att fĂ„ in minst lika mycket till. Under hösten Ă€r det dĂ€rför troligt att musteriet totalt kommer producera runt 11 000 liter.

I VT:s jakt pĂ„ ett musteri att besöka var det inte ovanligt att fĂ„ ett bestĂ€mt "tack men nej tack". De hann helt enkelt inte ta emot. Christian och Elise berĂ€ttar att flera behövt stĂ€nga i förtid för att klara av att göra must pĂ„ alla Ă€pplen de fĂ„tt in. FrĂ„n ett musteri fick vi höra "snĂ€lla kom inte hit och skriv om oss, vi kan inte ta emot fler Ă€pplen". 

– Om ni hade ringt för nĂ„gon vecka sedan hade vi nog sagt samma sak. Vi har varit vĂ€ldigt sparsamma med skyltning i Ă„r, vi har inte mejlat gamla kunder eller lagt ut inlĂ€gg i Facebookgrupper, sĂ€ger Christian.

– Vi vĂ„gade inte, fyller Elise i med ett skratt.

Innan musten kan packas in i boxar eller flaskor mÄste de svalna pÄ hyllorna.
Innan musten kan packas in i boxar eller flaskor mÄste de svalna pÄ hyllorna.

IstÀllet för att berÀtta nÀr de öppnade fick de annonsera efter extrapersonal.

– I mĂ„ndags förra veckan började tvĂ„ stycken, sĂ„ nu Ă€r vi tre som jobbar heltid, berĂ€ttar Christian.

Nu gÄr maskinerna 14-16 timmar om dagen, sex dagar i veckan, för att hinna med alla Àpplen som folk har lÀmnat in. Först gÄs alla Àpplen igenom för hand för att se till att dÄliga delar skÀrs bort och dÄliga Àpplen kastas. Sedan ska de tvÀttas innan de hackas ner till en massa av en maskin.

Efter att sjĂ€lva Ă€ppelsaften filtrerats ut ska den pastöriseras, det vill sĂ€ga vĂ€rmas upp till 82 grader i en kvart, för att se till att alla bakterier dör och musten hĂ„ller sig ett Ă„r. Först efter det kan den fĂ€rdiga musten tappas upp pĂ„ flaska eller i en bag in box som kunderna kan hĂ€mta upp nĂ€r den svalnat. 

För att se till att personerna som lÀmnar in Àpplen fÄr tillbaka just sin must tilldelas varje kund ett nummer som sedan följer med i hela processen, frÄn plastbacken med Àpplen till flaskan som stÄr pÄ hyllan.

Sara Malm Àr en av musteriets nya anstÀllda. SÄ lÀnge inte trycket i maskinerna blir för stort och musten börjar spruta överallt tycker hon att jobbet Àr roligt.
Sara Malm Àr en av musteriets nya anstÀllda. SÄ lÀnge inte trycket i maskinerna blir för stort och musten börjar spruta överallt tycker hon att jobbet Àr roligt.

För enkelhetens skull kommer alla som lĂ€mnat in sina Ă€pplen kunna hĂ€mta ut dem vid tvĂ„ tillfĂ€llen i höst. Den första gĂ„ngen Ă€r den 13 oktober, dĂ„ Christian och Elise dessutom stĂ€ller till med en Ă€ppelfest. 

– En del kommer för att hĂ€mta musten, andra bara för att det Ă€r en trevlig grej. Förra Ă„ret gjorde vi belgiska vĂ„fflor, vi hade en kĂ€pphĂ€stbana, fika och lite sĂ„dana saker, sĂ€ger Christian.

– Och i Ă„r kommer vi ha ponnyridning, Ă€ppelbar och lite allt möjligt. SĂ„ det Ă€r ju inte bara för de som lĂ€mnat in Ă€pplen utan för alla, sĂ€ger Elise.

Problemet, eller utmaningen som Christian diplomatiskt uttrycker det, Ă€r att de under dagen rĂ€knar med att dela ut 2 500 lĂ„dor must. För Ă€ndamĂ„let har de nu bett allmĂ€nheten att hyra ut sina skottkĂ€rror sĂ„ att folk kan forsla hem sin must. 

– Men det finns ett jĂ€ttestort engagemang bland samhĂ€llets invĂ„nare sĂ„ det kommer nog lösa sig, sĂ€ger Elise.

Senare i oktober anordnar Christian och Elise en Àppelfest dÀr folk kan testa olika muster och hÀmta ut sin egna.
Senare i oktober anordnar Christian och Elise en Àppelfest dÀr folk kan testa olika muster och hÀmta ut sin egna.

Vad Àr det bÀsta med att driva musteriet?

– Jag tycker att det Ă€r roligt att kunna ta hand om Ă€pplena som folk har hemma sĂ„ att de inte gĂ„r till spillo. Det Ă€r ett fint sĂ€tt att ta till vara pĂ„ de resurser naturen har, sĂ€ger Christian.

– Det Ă€r att det Ă€r nĂ€rproducerat. Man kommer hit med egna Ă€pplen och kan se hur de blir till must hĂ€r inne, det Ă€r jĂ€ttekul, sĂ€ger Elise.

BÄda Christian och Elise tycker om olika slags hantverk och förhoppningen Àr att i framtiden kunna experimentera mer med musteriet.

– Det gĂ„r till exempel att fokusera pĂ„ olika sorters Ă€pplen, att inte pastörisera den, göra cider och sĂ„, det finns sĂ„ mycket man kan göra. Medelhavet har sina oliver och vindruvor, vi har vĂ„ra Ă€pplen, sĂ€ger Christian.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!