Avstängd bro oroar brandmän

Räddningstjänsten oroas av en broreparation på väg 786 genom Ankarsrum. Stängs vägen av kan utryckningstiderna bli betydligt längre.

Broarbete. Bron i centrala Ankarsrum ska repareras men nu har Trafikverket beslutat sig för att hålla ett körfält i taget öppet för trafik.

Broarbete. Bron i centrala Ankarsrum ska repareras men nu har Trafikverket beslutat sig för att hålla ett körfält i taget öppet för trafik.

Foto: Elin Lönn

Ankarsrum2016-09-30 11:24

Den 10 oktober var det tänkt att bron mitt i Ankarsrum skulle stängas av för reparation. Reparationstiden beräknades till högst 14 dagar. Trafiken skulle enligt Trafikverket ledas om via riksvägen utanför tätorten.

Planerna oroade räddningstjänsten som har skrivit till Trafikverket:

– Skulle det vilja sig riktigt illa kan det innebära en fördröjning på tio, femton minuter om vi får ett larm på fel sida bron. Vid ett hjärtstoppslarm kan det vara livsavgörande, skriver verksamhetschefen Peter Helge.

Ett problem är att brandstationen ligger på ena sidan bron, och flera deltidsbrandmän bor på den andra sidan. Räddningstjänsten föreslår att man försöker genomföra reparationen i etapper så att bron bara behöver stängas av delvis.

Trafikverkets ursprungliga analys för omledning av trafiken var att den extra sträckan på 3,5 kilometer inte skulle innebära någon större skada. Men efter att ha pratat med räddningstjänsten har de nu bestämt sig för att inte stänga av bron helt.

– Vi vill inte orsaka någon skada så vi ska arbeta med bron i två etapper, säger Magnus Holm på Trafikverket.

Ett smalt körfält i taget ska vara öppet för fordonstrafik. Hur trafiken ska ledas över bron är ännu inte klart, eventuellt ska tillfälliga trafikljus sättas upp. Detta kan dock innebära att reparationstiden kan fördröjas något.

– Vi vill helst stänga broarna helt, dels på grund av säkerheten men också på grund av att arbetet går snabbare. Nu kan det ta lite längre tid, max en vecka, säger Magnus Holm.

Det är brons tätskikt som ska bytas ut. Tätskiktet ser till att vatten och salter inte tränger ner i betongen som bron till stor del är gjord av.

– Det är ett planerat underhållsarbete som vi gör så att broarna ska klara sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om