Den gamla kiosken i Ankarsrum har under åren skiftat i både form och funktion. Senast var den en grå kolgrill. När VT svänger in på Tjustvägen lyser kiosken nymålat röd. Det är tisdag och bröderna Dwar och Serbast Haji, som köpt kiosken, ska byta ut skylten som sitter på taket. "Kolgrill Ankarsrum" blir nu "Baron Pizzeria".
– Jag gillar Bayern München, så jag tänkte först kalla pizzerian München men min bror sa att om München vinner mot Real Madrid eller Barcelona kommer folk inte komma hit, så vi bytte, säger Serbast och skrattar.
Inför öppningen har kiosken genomgått ett två månader långt renoveringsarbete. Man har lagt nytt kakel, målat om, dragit om elen och byggt en ny uteservering.
– Förut var det mycket smutsigt och luktade inte bra, nu är den perfekt, säger Serbast.
Historiskt sett har det inte alltid varit en dans på rosor att äga kiosken i Ankarsrum. Den har länge varit en måltavla för skadegörelse. Det handlar om krossade fönsterrutor och brand.
– Därför har jag satt upp övervakningskameror. Jag hoppas att det inte blir så igen, det är inte bra. Om jag ser någon ringer jag till polisen, säger Serbast.
Mitt i samtalet kommer en man fram till bröderna och frågar om pizzerian har öppnat. Serbast svarar: Nej tyvärr. Han berättar att han får den frågan hela tiden.
– Vi skäms lite för att säga till dem att: Snart, snart, snart, säger Serbast.
Nu när huset är färdigrenoverat väntar bröderna bara på en matleverans. Men det är lite oklart när Baron kommer slå upp sina portar. Beskedet är: Helst på lördag, senast på måndag nästa vecka.
Planen just nu är att pizzerian ska hålla öppet året om men det beror lite på hur många kunder som hittar dit. Ett alternativ är att bara servera mat på sommarhalvåret, det får tiden utvisa. Om det går tillräckligt bra för verksamheten funderar bröderna Haji på att utöka med ett klassiskt kiosk-sortiment.
Från och med öppningen kommer man att kunna äta pizza, korv, hamburgare, lövbit, schnitzel, rödspätta, med mera på Baron Pizzeria. Menyn liknar den på grannpizzerian Mikonos. Den stora skillnaden är att Baron Pizzeria dessutom har en korvmeny.
– Det är ingen fara att det finns en annan pizzeria. Vi har lite mer mat. I Högsby finns det fem pizzerior och det går bra där, säger Dwar.