Nysatsning pÄ kolgrill i Ankarsrum

Grillen tÀndes lÀngs KungsvÀgen i Ankarsrum under de sista dagarna i juli. Vi trÀffade de som stÄr bakom den senaste matsatsningen i södra Tjust. "PÄ söndagen tog allt förutom kycklingspetten slut."

Den gamla kiosken i Ankarsrsum har renoverats invÀndigt. För vÀggmÄlningarna stÄr Yaser Alhej Ahmed (mitten). PÄ bilden syns Àven Jakob Houni och Lena Kaljarjuk.

Den gamla kiosken i Ankarsrsum har renoverats invÀndigt. För vÀggmÄlningarna stÄr Yaser Alhej Ahmed (mitten). PÄ bilden syns Àven Jakob Houni och Lena Kaljarjuk.

Foto: Robert Preusse

Ankarsrum2021-08-02 20:00

SÄ sammanfattar Jakob Houni öppningshelgen för Ankarsrum Bistro och Grill. Han jobbar dÀr under ledning av paret Lena Kagljanjuk och Yaser Alhaj Ahmed.

Paret har bott i Ankarsrum i snart ett halvÄr, men Àr för den delen inte obekanta med Tjust.

– Vi bodde i Totebo för fyra Ă„r sedan, sĂ€ger Lena Kagljanjuk.

Tiden dÀremellan har de bott i Stockholm. Att de Äterigen letat sig tillbaka till trakterna har med familjen att göra:

– Det Ă€r bĂ€ttre för barnen att vĂ€xa upp hĂ€r, Ă€n i en storstad, sĂ€ger Lena Kagljanjuk.

undefined
Yaser och Lenas intresse för att öppna grill i Ankarsrum vÀcktes nÀr de upptÀckte att lokalen vid KungsvÀgen stod tom.

Intresset för mat har paret haft sedan tidigare, dÄ de bÄda bedrivit restaurang i Ukraina. Temat för kolgrillen Àr dock inte östeuropeisk, utan snarare inspirerad av det syriska köket.

Är Ankarsrum stort nog för att bĂ€ra tvĂ„ restaurangverksamheter? 

– De som redan finns jobbar mest med pizza, vi jobbar med grill. Vi har aktivt valt att inte fokusera pĂ„ pizza.

undefined
Yaser poserar vid vad som gett den nya verksamheten dess namn: kolgrillen.

Vi undrar hur det kommer sig att man installerat pizzaugnar utifall man inte vill satsa pÄ pizzor. Svaret pÄ den frÄgan stavas Manakish, ett pizzaliknande tunnbröd med anor frÄn Syrien.

Utöver pizzaugnarna har Àven den beryktade kolgrillen installerats, en satsning paret tror kommer locka folk utifrÄn:

– Vad jag vet finns det inte kolgrill i varken Vimmerby eller VĂ€stervik, sĂ€ger Yaser Alhaj Ahmed.

SjÀlva renoveringen tog dryga tre mÄnader att genomföra. Nu Àr grillen tÀnd och man siktar pÄ en Äret runtverksamhet.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!