Som VT tidigare skrivit om etablerar Global Food Parks en tomat-, fisk- och cricketodling tillsammans med en av Sveriges största solcellsparker. Visionen Àr att skapa en plats för cirkulÀr matproduktion.
Vad har hÀnt sen senast? Kommer ni börja med etableringen till sommaren?
â Vi Ă€r mitt uppe i detaljplansarbetet tillsammans med kommunen. I den processen finns det ett antal hĂ„llpunkter som mĂ„ste följas. Det Ă€r det som styr mycket av nĂ€r etableringen kan pĂ„börjas, sĂ€ger Michael Augustsson frĂ„n Global Food Parks.
Augustsson berÀttar att ambitionen fortfarande Àr att de ska börja etablera till sommaren men att det Àr mycket myndighetsarbete och beslut som styr processen i nulÀget.
â Tidsramen Ă€r beroende av hur snabbt myndighetsarbetet kommer gĂ„. Det Ă€r inget vi kan pĂ„verka i dagslĂ€get men de jobbar och Ă€r effektiva och duktiga och jobbar pĂ„ sĂ„ mycket de kan.
Har omvÀrlden och ökade priser pÄverkat möjligheten till genomförande nÄgot?
â Det Ă€r fördyrande kostnader beroende pĂ„ hur vi fĂ„r till elkraftsförsörjningen. En del i detta ligger i att vi ska ha solceller för att fĂ„ ner de kostnaderna. Priser i detaljhandeln gör att vĂ„ra kalkyler Ă€ndĂ„ ser okej ut i dagslĂ€get.
Ni har haft som mĂ„l att skapa mellan 300â500 arbetstillfĂ€llen, Ă€r det nĂ„gon som fĂ„tt anstĂ€llning i Ankarsrum Ă€nnu?
â Inte Ă€n, men hela projektet gĂ„r ut pĂ„ att dessa arbetstillfallen ska kunna finnas i Ankarsrum. Mycket grundar sig pĂ„ att det krĂ€vs mĂ„nga som jobbar i sjĂ€lva vĂ€xthusen.