Säsongsanställda känner sig tvingade till uppsägning

2 000 kronor i veckan erbjuder Gotlandsbåten de anställda som säger upp sig i förtid. Ett erbjudande som flera känner sig tvingade att ta.

Genomgång. Personaladministratören Carin Hammrin gick på utbildningen i början av juni bland annat igenom vad kollektivavtalet betyder för de nyanställda på Gotlandsbåten AB. Nu känner flera av de anställda sig tvingade att säga upp sig.

Genomgång. Personaladministratören Carin Hammrin gick på utbildningen i början av juni bland annat igenom vad kollektivavtalet betyder för de nyanställda på Gotlandsbåten AB. Nu känner flera av de anställda sig tvingade att säga upp sig.

Foto: Karin Hertz/arkiv

Arbetslösa2014-07-17 17:34

Mikael Lindmark, ombudsman hos Seko sjöfolk, säger att han blivit uppringd av sex-sju stycken anställda som känt sig pressade att ta erbjudandet och säga upp sig. Som säsongsanställd på Gotlandsbåten ska man få lön hela sommaren och inte kunna bli uppsagd, men nu ska tydligen flera ha känt att de själva måste avsluta anställningen. De som ringt är fortfarande anställda i både Visby och Västervik men totalt ska tio personer har sagt upp sig i nuläget.

Även debattörer på vt.se oroar sig för vad en egen uppsägning kan komma att innebära för ungdomarna.

– GB (Gotlandsbåten, reds anm) gör fel och brist på erfarenhet gör att de anställda ställer till det för sig själva. Säger man upp sig själv blir man avstängd från A-kassan i 45 dagar, skriver exempelvis en av debattörerna.

Enligt arbetsförmedlingens hemsida riskerar man att bli utan a-kassa om man "utan giltig anledning" lämnar sitt arbete. Om en uppsägning till följd av den uteblivna satsningen sedan räknas som ogiltig uppsägning, är ännu oklart.

Julia Bendelin, marknadschef på Gotlandsbåten, vet inte varför vissa av de anställda känt sig pressade att ta erbjudandet. Hon tror att vissa kanske är irriterade över att de fått gå på utbildning istället för betald ledighet i sommar.

– Jag vet inte vad folk som ringer dit har sagt men om fem av 70 anställda har ringt och varit missnöjda så är det ju väldigt tråkigt. Men vad jag har förstått har vi anställt folk som vill jobba. Det handlar om att få referenser och arbetslivserfarenhet, något som vi ju inte kan ge nu i sommar, säger hon

Julia Bendelin säger även att Gotlandsbåten säkerligen hade kunnat hantera det hela annorlunda för att ingen skulle känna sig pressade.

– Folk upplever situationer olika. Tyvärr hade det tagit hela sommaren att gå igenom det med en och en.

Anledningen till att erbjudandet presenterades över huvud taget är enligt Julia Bendelin för att flera företag, till exempel inom restaurangbranschen, ska ha hört av sig och velat hyra Gotlandsbåtens personal. Det är inte tillåtet och därför kom man fram till den här uppgörelsen istället.

Att det ska ha lovats att anställda som säger upp sig har större chans att få jobb på företaget nästa sommar är enligt Julia Bendelin inte sant. Det ska dock ha skett ett missförstånd om att alla som var anställda nu är garanterade jobb nästa sommar.

– Från ledningshåll har vi inte gått ut med några sådana löften. Vi ser att vi har ett jättebra gäng som vi gärna vill ha tillbaka. Man får söka innan alla andra men måste fortfarande gå igenom ansökningsprocessen nästa år också, säger Julia Bendelin.

Seko sjöfolk är kritiska till hur Gotlandsbåten hanterat situationen och för en kontinuerlig dialog med företaget. Gotlandsbåtens ledning ska nu göra ett extra förtydligande till deras anställda om att det inte är krav på uppsägning.

– Det skulle aldrig ha gått så här långt. Men om de sköter det här snyggt så behöver det inte gå längre, säger Mikael Lindmark, ombudsman hos Seko sjöfolk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om