Fisk kan driva bilar

Under tre år har Regionförbundet i Kalmar län drivit projektet "Biogas – nya substrat från havet" i Kalmar län och Östergötland. Idén har bland annat varit att omvandla marina produkter såsom vass, musslor och fiskrens från fiskeindustrin, till biogas. Nu är projektet avslutat och resultatet har presenterats.

Peter Sjöholm på Swe-Dan Seafood i Västervik är nöjd med deras del i projektet. Nu har företaget köpt en biogasbil som indirekt drivs av det egna avfallet. Arkivbild: Anders Steiner

Peter Sjöholm på Swe-Dan Seafood i Västervik är nöjd med deras del i projektet. Nu har företaget köpt en biogasbil som indirekt drivs av det egna avfallet. Arkivbild: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2013-02-14 13:54

Projektet är en del i ett mer omfattande arbete som siktar mot att göra Kalmar län fossilbränslefritt till år 2030, då olja, bensin och diesel ska vara ersatta av klimatneutrala drivmedel.

Yvonne Aldentun på Regionförbundet i Kalmar län har varit projektledare och för några dagar sedan presenterades resultat av projektet.

Man har undersökt fyra områden och sett till deras möjligheter att producera biogas. Alger, vass, musslor och fisk har alla ingått i undersökningarna och det är deras förmåga att rötas och därigenom bilda metangas som man koncentrerat sig på. Vinsterna är flera, till exempel så renar musslor vattnet från bland annat kväve, vilket leder till minskad övergödning. Vass och alger har inte många andra nyttiga användningsområden och är en gratis tillgång som man försöker utnyttja, att skörda vass minskar också bland annat kvävehalterna i vattnet.

Läs mer i fredagens tidning.

Vad man kommit fram till

•Alger, vass, musslor och fiskslam kan producera biogas i nivå med andra vanliga

biogasmaterial.

•Alger är svåra att skörda och ger små volymer material.

•Energibalansen för vass som biogasmaterial är positiv.

•Befintlig teknik fungerar inte för storskalig skörd och hantering av vass för biogasändamål.

•Biogas från vass minskar utsläppen av växthusgaser med 80 procent jämfört

med ett fossilt referenssystem.

•Biogödsel från vass återcirkulerar 60 procent av kvävet och nästan all fosfor.

•I dagsläget är vasskörd för biogasproduktion inte ekonomiskt lönsamt.

•Svåra isvintrar är ett problem för musselodlingar i Östersjön.

•Fiskslam kan utnyttjas för att producera biogas i full skala.

•Material för biogasproduktion måste vara färskt och rent.

Källa: Regionförbundet i Kalmar län.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om