Regionen ser ingen framtid för Tjustbanan

Expressbussar är bättre än tåg mellan Linköping och Västervik. Det anser Region Östergötland i sin målbild över tågresande för 2040.

Region Östergötland tycker att expressbussar kan ersätta tågrafiken mellan Västervik och Linköping.

Region Östergötland tycker att expressbussar kan ersätta tågrafiken mellan Västervik och Linköping.

Foto: Kristina Westring

Nyheter2019-10-31 18:04

Region Östergötland offentliggjorde under torsdagen "Målbild 2040 för Region Östergötlands engagemang i regional tågtrafik". 

– Det är första gången som vi har ett samlat dokument där allt tågresande är visualiserat, säger Julie Tran (C), ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden i Region Östergötland. 

När det gäller Tjustbanan, där Kustpilen trafikerar Linköping och Västervik, står det i måldokumentet att tågbanan är i dåligt skick och ur ett östgötskt perspektiv är resandet på linjen lågt. Istället för tåg skulle buss vara ett bättre alternativ.  

– Det finns en stor efterfrågan på de expressbussar vi har i Östergötland. På sträckan mellan Linköping och Västervik skulle det bara skilja fem minuter mellan expressbuss och tåg. Och för arbetspendlare är det en fördel med stopp inne i städerna med fler avgångar och regelbundenhet.  

Julie Tran poängterar att det här är en målbild för 2040 och att den är framtagen efter de förutsättningar som finns i dag. 

– Men skulle förutsättningarna förändras och Region Kalmar hittar en lösning för tåg kan vår målbild förändras.

Krävs förbättring av vägen för att köra expressbuss?

– Ja, det är nästa steg. I dag har vi godkänt för sträckan till Grebo. 

I dagläget medfinansierar Region Östergötland Tjustbanan med 4 miljoner kronor per år. Något som skulle dras in om målbilden för 2040 blir verklighet. 

– Det är vad det skulle kosta oss att köra bussar, säger Julie Tran. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!