Under en och samma vecka har tre byggnader som varit tänkta att användas som asylboenden brunnit ner i Sverige. Den första branden var i skånska Arlöv, den andra utanför småländska Ljungby och den tredje i Kungsbacka.
På dessa platser har säkerheten höjts med bevakning av polis eller vakter. Säkerheten har även höjts i flera andra kommuner som just nu är i arbete med att hysa in flyktingar i olika lokaler.
Polisens nationella enheten för flyktinginsatser har nu uppmanat de lokala polisområdena att höja sin uppmärksamhet på de asylboenden som finns i de respektive kommunerna. I nuläget är det ingenting de beordrar, utan brevet som gått ut till polisområdena är mer en uppmaning. Enligt länspolisen finns i dag inga planer på att höja säkerheten generellt kring de asylboenden som finns i länet eller på platser där det kan tänkas upprättas tillfälliga boende. – Vi kommer att följa uppmaningen från nationellt håll. Inte för att vi ser någon ökad risk i Västervik utan helt enkelt för att det kan vara bra att göra en översyn av läget här, säger Lisa Koblanck på polisen i Västervik.
– Vi kommer besöka boendet i Valstad och på Lysingsbadet och göra en översyn, om det finns några uppenbara brister i säkerheten är det ett bra tillfälle att få reda på det. Jag tror att det är bra att polisen visar upp sig på de platserna precis som vi visar upp oss på andra platser i samhället, fortsätter Koblanck.
Det finns i dag ingen underrättelseinformation som tyder på att säkerheten vad gäller asylboendena i Västervik är hotade.
Men Koblanck tror att det kan vara bra att ha lite extra uppsyn nu med tanke på de bränder som skett på flera andra håll.
– Det som skiljer Västervik från de platser där bränderna inträffat är att vi har haft asylboenden under en lång tid. Hade det funnits krafter i samhället som vill dessa människor illa hade det sannolikt redan inträffat någonting.
Polisens särskilda avdelning för flyktinginsatser i Sverige har även uppmanat samtliga polisområden i landet att höja uppmärksamheten på de asylboenden som finns.
Kommenderingschefen vid enheten, Stefan Hecor, säger till DN att de har inventerat Sveriges totala asylboenden per region och att de följer händelseutvecklingen men att det är upp till varje lokalpolis att stå för själva säkerheten.
Totalt i landet finns 8000 asylboenden.
– Vi kan inte bevaka 8000 boenden. Vi får genomföra detta genom tillsyn, dialog med Migrationsverket och med kommunerna så att vi har en gemensam uppfattning om hur läget är. Polisen reducerar risker, men de är omöjliga att helt eliminera, säger Stefan Hector till DN.