Första gången vi träffar Johan Segerbank Bremberg är sommaren 2010. Han var färsk läkarstudent då och gjorde sin praktik på vårdcentralen i Ankarsrum.
– Jag får lära mig hur en patientundersökning går till, sa Johan då till VT:s reporter.
Fem år har passerat och nu träffar vi honom i matsalen på Västerviks sjukhus. Det står ”läkare” på hans namnbricka. Sedan ett år tillbaka genomför han sin AT-tjänstgöring på Västerviks sjukhus, ett sjukhus som i dagarna topplacerades i AT-läkarnas egen ranking.
– Jag har nog aldrig blivit så bra bemött på ett sjukhus som här i Västervik. När man kommer hit som student eller ny AT-läakre blir man presenterad av verksamhetschefen inför alla på sin avdelning och man blir genast en del i teamet, säger Johan.
Det låter självklart i mina öron. Att bli presenterad inför en ny grupp. När jag säger det till Johan kommer svaret snabbt och säkert:
– Det är inte så självklart som det låter. Jag har hört exempel där studenter och AT-läkare i patientmöten får hålla sig i bakgrunden efter markeringar som tejpats upp på golvet, det kan inte kännas särskilt roligt. Eller att man får sitta längst bak i rummet eller stå utanför om det inte finns plats. Det skulle aldrig inträffa här i Västervik.
Johan bestämde sig för att bli läkare ganska snart efter att han tagit studenten.
– Under utbildningen fick jag möjlighet att göra större delen av mina klinska placeringar på Västerviks sjukhus, vilket senare ledde till att jag kommit tillbaka för både underläkarvikariat på Medicinklinken sommaren 2013 och 2014 och sedan AT-tjänstgöring.
Han har inte ångrat sitt beslut.
– Jag kommer stanna här i Västervik efter AT-tjänsten. Mitt mål är att arbeta inom röntgen, det är det där med tekniken som lockar. Jag är väldigt teknikintresserad och inom röntgen finns mängder av avancerad teknik. Västerviks sjukhus är lagom stort tycker jag, det mesta finns här och det finns en framtid med bra kollegor och möjligheter att utvecklas.
Varje termin tar Västerviks sjukhus mot sex AT-läkare. Varje AT-läkare genomför sin tjänst under 21 månader med möjlighet till tre extra månader inom primärvård eller psykiatri. Sjukhusets AT-chef, Marina Oppenheimer, berättar att det är närmast unik för landstinget i Kalmar län att erbjuda tre extra månader.
– Vi ser det som en möjlighet att hålla kvar kompetensen inom dessa områden, vi tycker att det är viktiga områden som vi vill satsa på, säger hon.
AT-tjänsterna är sjukhuset viktigaste rekryteringskanal. Det är den vägen de knyter nya resurser till sjukhuset. Enligt Oppenheimer stannar 70 procent av läkarna kvar inom landstinget efter AT-tjänstgöringen.
– Det är också ett gott betyg, att de vill stanna hos oss när de fått sin läkarlegitimation.
Johan Segerbank Bremberg berättar att samtliga av de AT-läkare som just nu arbetar på sjukhuset vill stanna i Västervik.
– Jag känner läkare på de större universitetssjukhusen också och när man jämför de praktiska erfarenheterna vi fått mot deras är det enorma skillnader. Vi får göra mer och vara med på riktigt från början. Jag tror det är därför nyutbildade läkare är så nöjda här, att man räknas och att man får en så bra handledning och bra studiemöjligheter.
Om vi hörs igen om fem år, var befinner du dig då?
– Oj, då hoppas jag att jag är klar med min specialisttjänstgöring inom radiologi.