Birger Noréns samling auktioneras bort

I förra veckan hämtade Stockholms auktionsverk föremål från den kände samlaren Birger Noréns hem på Hamngatan i Västervik. - Det är en fantastisk samling. Jag blev helt betagen, säger Peter Börjesson, intendent på Stockholms auktionsverk.

Foto:

Auktion2008-03-12 00:05
Föremålen ska säljas på en specialauktion med 300 auktionsnummer enbart från Norénska gården i augusti. Dessutom auktioneras ett 20-tal föremål ut på auktionsverkets stora kvalitetsauktion i maj.Peter Börjesson, intendent på Stockholms auktionsverks avdelning för antika möbler och konsthantverk, besökte själv Norénska gården i Västervik i förra veckan och blev mäkta imponerad.- Jag blev helt betagen. Det är en jättefin och stor samling med bra kvalitet, säger Peter Börjesson som även blev betagen av Västervik.Vad är det som är så speciellt med Birger Noréns samling?
- Att det är en enda mans verk. Birger Norén har dessutom tyckt om och levt med föremålen. Han har byggt upp fantastiska miljöer i sitt hem. Bland annat ett rum som han kallade Kinesen med kinesisk inredning i svart och guld. I sovrummen fanns vackra sängar i gustaviansk stil. - Han var en man med sinne för heminredning efter klassiska mått mätt. Och trots att det hängde tavlor överallt på väggarna kändes det inte överbelamrat utan snarare väl avvägt, säger Peter Börjesson.Vad auktioneras ut på kvalitetsauktionen i maj?
- Det mest spektakulära och av störst kulturhistoriskt intresse är sex kinesiska tallrikar med Johanneummärke. August den Starke av Sachsen samlade porslin och han märkte det med ett Johanneummärke. Märkningen visar att tallrikarna kommer från hans samling och det är väldigt intressant kulturhistoriskt sett. Det finns dikter som berättar att August bytte bort en hel armé mot några krukor, säger Peter Börjesson.Enligt Birger Noréns testamentsexekutor Roland Ferlin har Birger alltid velat att hans samling skulle säljas.- Han ville att hans samling skulle vara till glädje för många och det är min uppgift att se till att allt sker enligt Birgers önskemål, säger Roland Ferlin och tillägger att det har varit en förmån för honom att hjälpa Birger.- Jag tycker själv att det är roligt med antikviteter och det var fantastiskt att höra Birger berätta.
Ur Noréns samling
Rockokobyrå av Fredrik Krus, möbelsnickare, Stockholm.Två ljuskronor: en i barock och en i sengustaviansk stil. En är från 1790-talet och kommer från Odensviholms herrgård.Tavlor: Bland annat ett porträtt av en kung Fredrik av Danmark målad av den kände porträttmålaren Carl Gustaf Pilo.Glas från 1700-talet.Sex kinesiska tallrikar med Johanneummärke.Källa: Peter Börjesson, Stockholms auktionsverk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om