Sjukt mycket baciller

Att ta på en smutsig yta och sedan klia sig i ögonen kan föra in bakterier i slemhinnor.

Att ta på en smutsig yta och sedan klia sig i ögonen kan föra in bakterier i slemhinnor.

Foto: Karin Hertz

Bacillvarning Var finns bacillerna egentligen? Överallt där det finns människor. Bakterier smittar via hostningar och smittade dörrhandtag och det är lättare att bli smittad inomhus.Bacillvarning2013-02-24 20:43

Var finns bacillerna egentligen? Överallt där det finns människor. Bakterier smittar via hostningar och smittade dörrhandtag och det är lättare att bli smittad inomhus.

Bakterier och baciller finns överallt där människor rör sig. Smittan kan antingen föras vidare genom att man hostar och nyser på varandra eller genom att man tar på smittade ytor och sedan får in bacillerna i kroppen. Att ta på ett smutsigt dörrhandtag och sedan gnida sig i ögonen kan vara ett sätt att inplantera bakterier i slemhinnorna.

Claes Söderström, smittskyddsläkare på länssjukhuset i Kalmar, säger att hygienrutiner är viktiga om man vill undvika att bli sjuk.

– Man blir inte sjuk om man sitter på en offentlig toalett men om någon har varit magsjuk där och sedan tagit på knappar och handtag kan det föra smittan vidare.

Att tvätta händerna är ett återkommande råd när man pratar om bakterier och det gäller även inom matlagning. För att hålla maten och magen fria från sjukdomsalstrande bakterier är det viktigt med handtvätt innan man börjar laga maten.

Anna Johansson, livsmedelsinspektör i Västervik, säger att man bör ha koll på att maten tillagas korrekt och att kylvaror hålls just kylda.

– Sånt som ska förvaras i kylskåpet ska inte vara för länge i rumstemperatur. Mellan åtta och 60 grader ökar risken för bakterier så det är viktigt att tillaga mat över 70 grader.

Läs mer i måndagens VT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om