President al-Bashir meddelar i ett tv-sänt tal att han ber parlamentet skjuta fram den föreslagna grundlagsändringen som skulle öppna för ännu en mandatperiod.

Jag tillkännager att det utlyses undantagstillstånd över hela landet i ett års tid, säger han.
Jag tillkännager att regeringen upplöses på federal nivå och på provinsiell nivå.

Brödpris var droppen

Beskeden följer på omfattande protester som pågått sedan mitten av december förra året. När regeringen meddelade att priset på bröd skulle trefaldigas inleddes demonstrationer där folkmassor skanderade "frihet, fred, rättvisa" och krävde al-Bashirs avgång.

31 personer har dödats i protestrelaterade våldsamheter, enligt sudanesiska myndigheter. Enligt människorättsorganisationen Human rights watch rör det sig om minst 51.

Vid sidan av det har regeringens säkerhetsstyrkor slagit till mot demonstranter, aktivister, journalister och oppositionsledare.

Eldar på protester

Protesterna fortlöpte även på fredagen. Vittnen berättar hur säkerhetsstyrkor sköt tårgas för att skingra runt 200 personer som samlats i huvudstaden Khartum. Presidentens besked innebär inte att de avblåses. Tvärtom.

"Vi uppmanar vårt folk att fortsätta med demonstrationerna tills detta upprors ursprungliga mål, att regimens ledare avgår, har uppfyllts", lyder ett uttalande från en av organisationerna bakom proteströrelsen.

75-årige Omar al-Bashir tog makten i Sudan via en kupp 1989. Han är formellt efterlyst av den internationella brottsmålsdomstolen i Haag (ICC) under misstanke om bland annat folkmord i Darfurkonflikten.