Det har varit tyst om Bostadsbolagets planer på att bygga på bostäder i skärgården, fram tills för någon vecka sådan. Och då var det inte de nya bostäderna som hamnade i fokus, utan att det hus som stod på fastigheten som det kommunägda Bostadsbolaget köpt hyrts ut till anställda som fritidsboende.
Vad händer i projektet? Har det legat stilla, eller pågår det arbete i det tysta?
– Man kan säga både och, säger Daniel Niklasson på planavdelningen i Västerviks kommun.
På planavdelningen arbetar man inte aktivt med Hasselöprojektet för närvarande. En förutsättning för att bygga nya bostäder är en ny detaljplan. När ett planprogram togs fram för några år sedan dök det upp ett antal frågetecken. Det största frågetecknet var vattenförsörjningen på ön. Bostadsbolaget ska göra en ansökan som ska godkännas av mark- och miljödomstolen.
I skärgården kan vattenfrågor vara komplicerade. Om man gör ett för stort vattenuttag från de sötvattensintäkter på en ö så kan man få problem med saltvatteninträngning.
Susanne Hamilton berättar att en serie provtagningar är planerade.
– Vi kan inte göra dem när som helst på året. De kommer att göras under en period i maj och juni då vattenflödet är lågt.
Resultatet av proverna ska sedan gås igenom med länsstyrelsen och Statens geologiska undersökningar, SGU.
– När vi väl får tillståndet kan vi fortsätta arbetet med detaljplanen, säger Hamilton.
Det var under 2009 Bostadsbolaget köpte jordbruksfastigheten Hagaslätt på Hasselö. Planerna var att bygga ett 20-tal bostäder på ön i form av parhus och stugor. Det skulle bli en satsning som underlättade åretruntboende i skärgården.
Satsningen väckte blandade reaktioner. Det fanns boende på ön som välkomnade satsningen. Förhoppningen är att fler boende bland annat ska leda till bättre underlag för bra kommunikationer i skärgården.
Andra tyckte att exploateringen förstör miljön på Hasselö. Hagaslätt beskrivs som fin ängsmark. Några välkomnade nya bostäder men ifrågasatte om Hagaslätt, som ligger mitt på ön, var den bästa platsen. Istället borde de nya bostäderna ligga närmare befintlig bebyggelse.
Trodde ni att det skulle ta så lång tid innan bostäderna kunde byggas?
– Det kunde nog ingen gissa, säger Susanne Hamilton.
När tror ni att ni kan börja marknadsföra bostäderna?
– Vi hoppas att detaljplanen ska bli klar i år. Därefter kan vi söka bygglov, och det är då vi kan rita på hur bostäderna ska se ut.