Hon har odlat tomater pÄ Rökinge gÄrd i Vreta kloster sedan 1994. Det blev en bisyssla till hennes och maken Tomas lantbruk. En bisyssla som kommit att uppta nÀstan all Louises tid eftersom hon frösÄr plantorna i januari. FörsÀljningssÀsongen varar mellan 1 maj och Ànda till i början av november.
Vilket Àr det vanligaste felet vi gör?
â Förvarar dem i kylen. Smaker och aromer gĂ„r förlorade och kommer inte tillbaka. Den optimala förvaringstemperaturen Ă€r 14â18 grader. NĂ€r tomaterna ska Ă€tas lĂ€gger man dem i rumstemperatur i god tid.
Vad Àr god tid?
â Ja, rĂ€tt lĂ„ng tid eftersom det tar Ă„tta timmar för en tomat att helt igenom anamma rumstemperaturen.
Fler tips?
â Tomater avger mycket etylen vilket förkortar hĂ„llbarheten hos gröna grönsaker. SĂ„ hĂ„ll dem Ă„tskilda tills det Ă€r dags att njuta av dem.
Vad ska amatörodlaren tÀnka pÄ?
â Att tomatplantan har en lĂ„ng vĂ€xtsĂ€song och dĂ€rför behöver förses med nĂ€ring kontinuerligt. FortsĂ€tt ge det fram till i mitten av augusti, annars blir plantan gul och trĂ„kig.
Av dina 20 sorter, vilken Àr populÀrast?
â Piccolino, en söt och god tomat av mellanstorlek.
Och den dyraste?
â Cocktailtomaterna. NĂ€r mĂ€nniskor undrar varför brukar jag sĂ€ga "vĂ€lkommen att vara med och plocka dem", skrattar Louise. Det Ă€r ju nĂ€stan lika tidsödande som att plocka smultron.
Godast att grilla?
â San marzano, en köttig och fin italiensk matlagningstomat.
Ditt bÀsta recept?
â NĂ€r du har lite övermogna, skrynkliga tomater, ugnsbaka dem! Ringla över olivolja och vit balsamvinĂ€ger, örter, salt, lök och kanske en morot eller palsternacka eller vad du rĂ„kar ha i kylen. Tillaga pĂ„ lĂ„g vĂ€rme, 115 grader i tvĂ„-tre timmar. Mixa och du har vĂ€rldens godaste tomatsĂ„s till pizza, soppa eller vad som helst. Ugnsbakningen ger tomaterna en fantastiskt fyllig smak.
Hur gör du en vanlig tomatsallad?
â Jag vĂ€ljer riktigt mogna och röda piccolinotomater och blandar dem med rödlök, olja, balsamvinĂ€ger och salt. LĂ„t stĂ„ och dra till sig Ă„tminstone ett par timmar.
GÄr det vintertid att skrÀmma liv i en smaklös tomat frÄn Spanien?
â Tveksamt. De Ă€r ju sĂ€llan mogna sĂ„ de behöver mycket ljus och vĂ€rme, men ofta hjĂ€lper inte ens det. De Ă€r för hĂ„rt drivna. Jag hörde en granne berĂ€tta att han brukar ge dem en kort skjuts i mikron!
I Röks vÀxthus samsas tomaterna med brytbönor och squash. Squashen bladar Louise av nÀrmast marken, precis som tomatplantorna, och binder upp. Allt för att spara plats.
â Det fungerar utmĂ€rkt att binda upp grödor som normalt breder ut sig pĂ„ marken. Jag ska förelĂ€sa om just det, att odla pĂ„ liten yta, i Vallastaden i september.
Det Àr sÀllan Louise fÄr tid över till en annan kÀr syssla, korgtillverkning av pil. Pil Àr antiseptiskt, kan diskas, och lÀmpar sig dÀrför vÀl till serveringsfat och korgar för matförvaring.
â Det 14â15 oktober kommer det danska korgflĂ€tningsproffset Steen Madsen hit och hĂ„ller kurs. Han Ă€r faktiskt en vĂ€rldskĂ€ndis pĂ„ omrĂ„det sĂ„ det ska bli riktigt, riktigt kul.