"Vi måste bygga fler hyresrätter"

I två tidigare artiklar har VT granskat bristen på hyresrätter i Västervik och vilka problem det leder till för enskilda människor. Västerviks kommunalråd, socialdemokraten Tomas Kronståhl, är nu beredd att bygga fler hyreslägenheter i framtiden.

Bostad. Tomas  Kronståhl (S).

Bostad. Tomas Kronståhl (S).

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand/Arkiv

Bostad2015-08-08 07:00

– Jag tror att vi måste anlita Bostadsbolaget för att bygga mer. Vi har också mycket mark att bygga på är min bedömning.

Kommunalrådet tycker inte heller att det är acceptabelt att man ska behöva vänta i flera år på att få en lägenhet.

– Det drabbar många människor. Inte minst de unga i samhället har det extra tufft. Vi vet dessutom att många väljer hyresrätt som sitt allra första boende. Att det råder en brist på lägenheter i Västervik, är dessutom inte alls bra, om vi ska få människor att flytta hit i framtiden. Dessutom har en del hyresrätter gjorts om till trygghetsboenden och det är ytterligare ett skäl för att bygga nytt.

Tomas Kronståhl tycker annars rent generellt att Västervik har bra förutsättningar för att utveckla boendet.

– Vi bygger mycket bostadsrätter nu och det finns flera intressanta områden runt Västervik att exploatera i framtiden.

Miljöpartisten Akko Karlsson, som är vice ordförande i Miljö- och byggnadsnämnden, menar också att kommunen måste göra boendet utanför Västervik mer attraktivt.

– Som det ser ut nu, så står det tomma lägenheter utanför Västervik. Från orter som Gunnebo, Gamleby, Edsbruk och Hjorted är det ju ändå bara 30-40 minuter in till Västervik. Det finns också ett tryck på små hästgårdar i kommunen.

Akko Karlsson menar även att Västervik måste ha en bättre helhetssyn över hur man ska bygga i framtiden.

– Jag märker att flera detaljplaner är eftersatta. Vi måste fundera över i vilken utsträckning vi ska bygga villor i förhållande till lägenheter och i vilka områden som det är bäst att bygga.

För en del människor är det svårt att överhuvudtaget få tag på en lägenhet, till exempel sjuka, arbetslösa eller skuldsatta. Det har uttryckts kritik mot att en del hyresvärdar inte vill hyra ut till dessa grupper.

– Jag tror att vi måste hitta former för en bättre dialog mellan socialförvaltning, bostadsbolag och hyresvärdar i framtiden. Vi måste hjälpas åt att hitta helhetslösningar. Det är oerhört tråkigt att människor riskerar att hamna utanför bostadsmarknaden. Det är också viktigt att de drabbade själva ber om hjälp för att få försörjningsstöd och kontaktar kronofogden, banken eller socialtjänsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om