VT träffar husets ägare Miguel de Paula vid huset på Masugnsgatan. Han är på besök för att inspektera ombyggnaden av två butikslokaler i bottenvåningen till bostäder. Den ena lägenheten är klar, och har fått nya ytskikt, ett mindre förrådsrum har byggts om till dusch och ett kök har inretts.
– Här skulle jag kunna tänka mig att bo. Det är fräschare än min lägenhet i Stockholm, säger Miguel de Paula.
Det var för drygt tre år sedan som han gav sig in i fastighetsbranschen på allvar. Första huset köpte han i Borgvattnet i Jämtland, sedan följde hus utanför Sollefteå och så huset på Masugnsgatan i Överum. Nu äger han ett tiotal fastigheter från Kalix i norr till Överum i söder.
– Men det är huset i Överum som orsakat mig mest jobb, och flest sömnlösa nätter, säger han.
I december förra året skapade huset rubriker. Kommunen lade ett föreläggande på förbättringar, efter att hyresgäster klagat. Bland annat fanns det brister i ventilation och våtutrymmen.
Miguel de Paula säger att många av klagomålen var överdrivna. Det fanns håligheter som skulle vara tecken på att råttor tagit sig i huset – håligheterna var så jämna att han tror att de var gjorda med verktyg.
Samtidigt beskriver han målande i vilket skick huset var. Med bristfälliga ledningsdragningar, mögel till följd av fuktproblem.
– På övervåningen fanns bara varmvatten, inget kallvatten, säger han.
Nu är dåliga ledningar ersatta med nya kopparrör, badrum har kaklats och huset har fått fungerande värme. Han pekar på fönster som kittats. När VT frågar honom hur mycket han lagt på renoveringen gör han uppskattningen 700 – 800 000 kronor.
Du gav ungefär lika mycket för huset. Var det låga priset det som lockade dig att köpa?
– Det var inte något lågt pris, jag borde har prutat ner det, svarar han.
Han fortsätter med att kritisera tidigare ägare av huset, som låtit det förfalla och som inte tagit ansvar när man fått in problemhyresgäster. Enligt de Paula har några hyresgäster accepterat stora brister så länge hyran har varit låg.
– Det var först när jag började försöka göra något åt saken som det blev liv.
Han säger att det florerar osanna rykten både om honom som fastighetsägare, och om huset på Masugnsgatan.
När han berättar om sitt fastighetsbestånd är en sak slående. Orter som Överum, Borgvattnet, Bredsjö och Ånäset är små orter utspridda över Sverige – i de flesta fall med vikande befolkningstal. Det är vanligt att man som fastighetsägare koncentrerar sig till en region för att göra fastighetsskötseln rationell.
På många avfolkningsorter en del flerfamiljshus hamnat i en ond cirkel: Tomma lägenheter betyder sämre lönsamhet, vilket leder till ägarbyten och sämre underhåll.
Miguel de Paula nickar åt beskrivningen, men säger:
– I dagsläget har jag bara en tom lägenhet i Överum. Det hör av sig åtminstone en intresserad i veckan, trots att jag inte marknadsfört lägenheten.
Både de problem som uppstod i Överum i våras, och i ett annat hus längre uppåt landet som blivit omskrivet tillskriver han de som han anlitat lokalt för vaktmästartjänster.
Ökar inte risken för den typen av problem när du bor så långt ifrån husen du äger?
– Det handlar bara om att anlita rätt människor. På båda orterna har jag bytt vaktmästare, och nu fungerar det bra. Det är inget konstigt att bo i Stockholm och äga fastigheter på annat håll. Jag känner de som äger hus längre norrut än Kalix, och längre söderut än Överum.
När VT gör en kontroll hos kronofogden dyker en tredje konflikt med lokala entreprenörer upp. Det finns en skuld hos Kronofogden efter att de Paula hävdat att en renovering blivit dyrare än överenskommet.
– Där har vi träffat en överenskommelse, säger de Paula.