Det finns en längtan i inredningssverige efter det naturliga och personliga. Detta är en reaktion mot det avskalade och enkla som präglat våra hem de senaste åren. Men framför allt är naturnära detaljer ett komplement i minimalistiska miljöer, eftersom en rå bräda eller en enkel trädgren kan ge den värme som ibland saknas.
Ett företag som hakat på trenden är Lövsjö Loghouse. Det började med att grundarna Erik och Johanna Hjärtfors funderade på vilken inredning som skulle passa i de timmerstugor som Erik byggde. Men möbelidéerna tog en annan riktning och numera finns inredningsföretaget främsta målgrupp i lägenheter i innerstäderna.
Materialen är alltid utgångspunkten till de möbler som skapas. Ibland kan det handla om en trädstam som väckt inspiration. Ibland är det hundra år gamla golvplankor som förvandlas till en skiva på ett robust bord.
– Vi gillar tanken med hur det var förr i tiden på torp och gårdar. När man visste vart allt kom från. Man tog det man hade på sin egen gård och i sin egen skog. Ingenting gick till spillo, säger Erik Hjärtfors, som hämtar allt material i Småland och främst från den egna gården.
Det var Johanna som såg möjligheten att göra rustika möbler på ett nytt sätt som smälter in i moderna hem. Hela idén bygger på att varje möbel är unik, ingen planka, stam eller gren är ju den andra lik.
– Jag inspireras av själva materialen, men även av modern design i andra material som kan omvandlas till vår stil, säger Johanna Hjärtfors.
Det handlar alltså inte om att göra om vanliga hem till något som liknar en fjällstuga, utan snarare om att plocka in rustika blickfång för att få en mer personlig miljö.
– Det kan räcka med en pall och ett grovhugget bord i ett rum för att hela känslan ska förändras, säger Erik Hjärtfors.
Med sin bakgrund som skogsmästare och sin specialkunskap inom timrade hus har han en god materialkännedom. Han har däremot ingen fackkunskap när det gäller möbelsnickeri.
– Ibland är jag glad för det. Jag tror att det är svårt att gå över till den här grova stilen om man är skolad i att förfina alla detaljer. Jag använder hellre motorsåg och yxa än datastyrda snickerimaskiner.