Det hällregnar. Det har det gjort sedan fem minuter över åtta, när Fredrik Westerholm och hans kollegor drog igång dagens insats. Det är ett tjugotal poliser på plats vid Brostorpsström, från olika delar av polisverksamheten. Fredrik Westerholm är gruppchef på polisen i Västervik och är blöt men nöjd med dagen än så länge.
– Det här tar väl död på myten om att vi bara genomför kontroller när det är soligt ute, skojar han.
Vi sätter oss under tak.
– Vi har trafikpolis på plats. Det är i dag en regional resurs och inget som finns i varje kommun. De kontrollerar fordonen, så att de följer lagen.
– Vi har även ett team från rörliga kontrollsektionen, det vi ibland kallar gränspoliser, med oss också. De tittar djupare i identiteten på de vi stannar, bland annat för att upptäcka människor som kanske vistas illegalt i landet.
Utöver dem finns poliser i yttre tjänst som kontrollerar nykterhet och hastighet. Så många poliser på samma plats är en ovanlig syn, konstaterar vi.
Det här är en stor punktinsats, fungerar det?– Vi har varit mindre synliga men vill ändra på det. Vi ville satsa gemensamt i vårt lokalpolisområde och ska arbeta mer aktivt med bland annat trafikfrågor, det ingår i vårt medborgarlöfte, säger Fredrik Westerholm.
Så gott som alla fordon som ska passera Brotorpströms rastplats stannas och sorteras. Yrkestrafiken blir undersökt av civila fordonstekniker, anställda av polisen. Tommy Halvarsson är en av dessa.
– Vi tittar mycket på större fordon och yrkestrafiken. Det kan handla om felaktigt kopplade släp eller bromsar som måste åtgärdas. Men även personbilar, mopeder och a-traktorer, som kan vara trimmade.
Christoffer Hammarström är gränspolis. Han vrider ur sina handskar som blivit genomblöta av regnet.
– Vi undersöker om de vi stannar har rätt att vistas i Sverige. En sådan här gemensam insats är kanon, så här mycket trafik har vi inte möjlighet att stanna om vi inte är många, säger han.
En man står och väntar i skydd för regnet. Han får inte fortsätta förrän han packat ur bilen. En bekant är på väg för att hjälpa till.
– Jag har lastat för tungt. Jag trodde inte att det vägde så mycket. Just nu känns det inte så kul, jag ska böta 4 000 kronor, men jag är inte bitter, haha! Det är bra att man kollar trafiken, säger han.
Per-Olof Andersson är på väg hem till Eskilstuna från Öland. Han blev också stannad. Allt var i sin ordning.
– Jag tycker att det här är bra. Det finns nog många som inte borde köra bil, som kan bli hindrade på det här sättet, säger han.
Vad får ni för respons från allmänheten på den här typen av insatser?– Vi upplever att de allra flesta tycker att de här insatserna är positiva. Andra har bråttom och tycker att det tar lång tid. Men det är ett sätt att höja medvetenheten om det egna beteendet. Jag upplever att man har blivit slarvigare i trafiken, att trafikvettet minskat, säger Fredrik Westerholm.
Regnet fortsätter att ösa ner. Det muttras lite om det bland poliserna men humöret är bra, särskilt när det vankas kaffe.
– Vi hade ett logistiskt missöde i början av dagen. En av bilarna var tvungen att skjutsa en person till Västervik. Men i den bilen fanns kaffet. Men nu har det löst sig, konstaterar Fredrik Westerholm med ett leende.
Insatsen avbryts vid klockan 12.
– Det är så klart en resursfråga om vi kan göra fler trafikinsatser. Vi får se när det bli nästa gång.