Det är Folkungabygdens pastorat som äger Wienerbageriet. I onsdags fick begravningsbyråerna del av de nya riktlinjerna. Fredag 1 mars börjar de gälla.

– Vi drabbas väldigt hårt av detta, säger Kim Wallin, delägare i Skånska Lasse i Mjölby. Vi har mycket leveranser till olika minnesstunder.

– Men det blir också konstigt ur kundernas perspektiv. De får alltså inte välja längre.

Artikelbild

| Nu får Wienerbageriet monopol på leveranser till kyrkans minnesstunder - om de hålls i kyrkans lokaler.

Det håller kyrkoherden inte med om.

– Kunderna har fortfarande ett fritt val men då får de också välja andra lokaler, säger han. Vi är inte en statskyrka längre, våra lokaler är inte offentliga. Vi kan inte låna ut dem gratis och dessutom tillåta andra näringsidkare att servera där.

Erika Hellberg på Hellbergs begravningsbyrå är kritisk.

– Det här är orättvist. Det slår hårt mot företag som kämpar för sin överlevnad. Det är viktigt i ett levande samhälle där alla ska få finnas med.

Artikelbild

| – De nya reglerna slår hårt mot oss, konstaterar Kim Wallin, och mot kunderna som inte får välja.

– Dessutom vill vi att våra kunder ska kunna välja vilken leverantör de vill.

Peter Trygg, regionchef på Fonus Öst, är upprörd.

Artikelbild

| Kyrkoherde Fredrik Lennman menar att kyrkan måste se om sitt hus.

– Vi har haft ett system i 72 år, säger han, där vi anlitar lokala företag för middagar och smörgåstårtor i samband med begravningar – ofta små privata företag som kommer att drabbas hårt av det här.

– Att kyrkan nu skapar ett monopol på catering är inte i linje med våra principer.

Artikelbild

| – Vi har alternativa lokaler på samtliga orter inom Folkungabygdens pastorat, säger Peter Trygg, så kunderna kan välja leverantör.

Han har skrivit ett svar till kyrkoherden. "Fonus Öst kommer omedelbart att på samtliga orter, där vi verkar inom Folkungabygdens pastorat, agera för att finna alternativa lokaler för minnesstunder där vi kan erbjuda cateringtjänster från det lokala näringslivet", skriver han.

Och det har han gjort.

– Japp, jag satte igång klockan halv nio i morse, så fort jag kunde. Och nu har vi alternativa lokaler överallt.

– I 26 år har jag jobbat i Östergötland och i Linköpings stift, säger han, och jag har aldrig varit med om ett pastorat med en sådan näringsprofil som det här. Wienerbageriet är inte en fristående verksamhet, det ägs av ett religiöst samfund med intäkter från medlemsavgifter men också av begravningsavgiften som alla betalar.

Men det är inget märkligt med agerandet, menar Fredrik Lennman.

– Det som sker i våra lokaler, det levererar vi. Vi lånar ut dem gratis till dem som är medlemmar i kyrkan, och vi stöttar lokala näringsidkare. Vi har sex-sju tjejer som jobbar på Wienerbageriet. Vi måste, som sagt, se om vårt eget hus.