Köket och matsalen är hemtama miljöer för alla åtta. De har arbetat i många år som måltidsbiträden i den kommunala kostförvaltningen. De har med andra ord en gedigen erfarenhet av måltidsverksamheten. Under förra året insåg kommunen att de åtta var en dold resurs.
– Vi behöver fler och fler utbildade kockar i takt med att antalet tillagningskök i kommunen blir fler, säger kostchefen Gunilla Ekfeldt.
Ett behov som inte är helt enkelt att stilla, med tanke på att kock är ett bristyrke i hela landet. Det var så idén föddes att vidareutbilda människor med yrkeserfarenhet från måltidsverkamheten för att få formellt behörig personal.
Utbildningen började med validitetstester för att fastställa förkunskaperna bland de åtta personerna. Efter testerna har kompletterande undervisning satts in.
– Dessutom har de åtta personerna studerat mycket på sin fritid.
I december genomfördes så slutproverna. Pricken över "i" blev ett test där eleverna fick tillaga en trerättersmiddag.
– Alla åtta som påbörjade utbildningen har tagit examen. Vi är väldigt nöjda, säger Gunilla Ekfeldt.
Det är ju inte bara kommunen som har brist på kockar. Kan det bli så att vi får se några av de här personerna på någon av stadens restauranger om något år?
– De har jobbat väldigt länge i offentliga kök. Jag tror att de brinner för den här verksamheten, men om det skulle bli så är det bara att önska dem lycka till, säger Gunilla Ekfelt.
Nu diskuteras en fortsättning där ytterligare måltidsbiträden får chansen till vidareutbildning. Något beslut är dock inte fattat.