Under de senaste tio åren har antalet inbrott i lägenheter och villor ökat kraftigt i kommunen. Trenden har fortsatt under sommaren och hösten i år. I augusti drabbades fler än vanligt av inbrott i Västervik och hela Kalmar län. Polisen gick då ut med en vädjan om försiktighet.
I slutet av augusti greps fyra män från norra länet som misstänktes ligga bakom en stor mängd inbrott i norra Småland och södra Östergötland.
Men inbrotten har fortsatt öka under september månad.
Sedan den 1 september i år har det inträffat sju inbrott i villor och lägenheter i Västerviks kommun, merparten av dessa i centrala Västervik. Lägg därtill tre inbrottsförsök.
Utöver dessa har det även skett fyra inbrott på olika företag, bland annat på hunddagiset i Gertrudsvik och på Västerviks rör i Kristinebergsområdet.
De senaste villainbrotten har skett på Alviksgatan i Kvännaren. I båda husen var ägarna bortresta när tjuvarna slog till.
När ett inbrott skett gör polisens en undersökning av platsen och försöker hitta vittnen till händelsen genom att prata med folk i området. Men inbrotten som klaras upp är få.
– Inbrott blir allt knepigare att utreda rent brottstekniskt, busarna blir bättre på att röja undan spår efter sig och de flesta är noggranna med att använda handskar och annat som gör att arbetet blir svårare för oss, säger Anders Elmqvist, chef för länspolisens kriminaltekniska avdelning.
– Även när vi hittar spår så kan det vara svårt att binda dem till en viss person. Det förutsätter ju att det är en lokal buse som vi har koll på sedan tidigare. Är det folk som reser in och ut i länet och begår inbrott är chansen att gripa dem ganska liten vill jag påstå.
Forskning visar att det bästa sättet för att motverka inbrott är att arbeta preventivt. Den insats som ger tydligast resultat är grannsamverkan, därefter kommer larm.
I Västervik fanns för lite drygt ett år sedan ett 40-tal aktiva grannsamverkansområden. De finns fortfarande kvar, men hälften av dem är inte särskilt aktiva. Polisen arbetar just nu med att försöka få flera av dem att uppdatera sina kontaktlistor.
– Vi kan inte tvinga folk att vara aktiva i sin grannsamverkan. Konceptet bygger på att de boende i området själva engagerar sig, säger Jonas Halling, tillförordnad gruppchef på polisen i Västervik.
– Vi har fler nya områden i Västervik som ska starta grannsamverkan, vilket är glädjande. Jag träffar representanter från ett av dem idag, onsdag, säger Halling.