– Jag har inte hittat investeringsbeslut, finansieringsbeslut eller igångsättningsbeslut att bygga i den storleksordningen, skriver han i överklagandet.
Elgstrand satt under den gångna mandatperioden med i fullmäktige som ersättare. Även om han inte deltog aktivt på mötena under lång tid har han kunnat följa ärendena via handlingar.
Till VT säger han att det enda beslut han hittat är ett bygglov.
– Det var av mindre karaktär och fattades på delegation. Man ansåg inte att vi grannar behövde tillfrågas.
Det är inte kommunen direkt som driver och äger reningsverket. Det gör kommunägda Västervik Miljö och Energi AB. När VT gör en kontroll så finns det igångsättningsbeslut av byggnationen i bolagsstyrelsen.
Hur stor frihet har bolagen att dra igång investeringar utan beslut från kommunfullmäktige? Större investeringar påverkar hela kommunkoncernen.
– I ägardirektiven sägs att investeringar som är större än tio procent av bolagets balansomslutning ska godkännas av kommunfullmäktige, säger kommunens ekonomichef Anders Björlin.
Reningsverket i Gamleby beräknas kosta 38–40 miljoner kronor. Balansomslutningen för Västervik Miljö & Energi är en miljard kronor. Med andra ord är inte investeringen större än att bolaget kan hantera det självständigt. Det finns dock ytterligare ett villkor: Principiellt viktiga investeringar ska godkännas av kommunfullmäktige.
Det är inte glasklart vad det skulle vara för investeringar, men Anders Björlin säger:
– Det kan vara investeringar som ligger utanför bolagets ordinarie verksamhet.
Kommunfullmäktige har även inflytande över finansieringen. Man godkänner bolagens låneram. För Västervik Miljö & Energi uppgår den till 800 miljoner kronor. För 2015 är det dessutom sagt att ingen nyupplåning får göras. Bolagets investeringar ska betala sig genom bolagets överskott och avskrivningar på gamla investeringar.
Däremot kan man inte se i kommunens budget vad bolagen har planerat för investeringar under kommande år...
– Det stämmer. Vi har haft en diskussion inför 2016 att vi kanske borde ha med bolagens investeringar också, säger Anders Björlin.