Våren 2016 startade Hjärtlungföreningen i Västervik upp träningsverksamhet i samarbete med TR motion & hälsa. En gång i veckan ses medlemmarna för ett träningspass som leds av Magnus Lantz, en av TR:s ägare.

– Det här är en fantastisk grej. Vilken utväxling det blivit, i höst utökar vi till två träningsgrupper, säger Magnus Lantz.

Hjärtlungföreningens medlemsantal har ökat från 90 till 162 under de drygt två åren som föreningsträningen pågått.

Artikelbild

| Genom att vara med i Hjärtlungföreningen har både Margareta Sköldquist och C. G. Regin fått många nya vänner. "Vi har en kamratanda som inte är av denna värld" säger C. G. Regin.

– Det kommer nya personer som vill vara med och träna varje vecka. En del blir rekommenderade av sina hjärtläkare, andra av Samrehab, säger C. G. Regin, ordförande i Hjärtlungföreningen i Västervik.

Vi besöker terminens sista träningspass före sommaruppehållet. Margareta Sköldquist, som har astma-KOL, riktigt lyser när hon utför övningarna.

– Det här är det bästa som finns, jag älskar träningen. Jag märker verkligen skillnad, det gör jag. När jag fick diagnosen astma-KOL var jag rätt så nere. Jag har aldrig rökt i hela mitt liv, jag fick en chock, säger hon och berättar att hon arbetade som frisör förut.

Hon tror att hon har blivit sjuk på grund av permanentångorna.

Artikelbild

| Med hjälp av en syresättningsmätare kan deltagarna hålla koll på sin syresättning. Om syresättningen sjunker under 90 till 92 behöver man vila, berättar tränaren Magnus Lantz.

– För mig har det varit en total vändning. Jag var nära botten och det här har gett mig otroligt mycket, säger Margareta Sköldquist.

Harriet Larsson är med i föreningen som anhörig.

– Det här är ett måste, det är både socialt och så ger det lagom mängd med träning. Vi övar alla muskler med bra guidning. Genom att träna ihop kan jag också stötta min man som har KOL, säger hon.

Tränaren Magnus Lantz upplever att många av deltagarnas självförtroende har ökat.

– Nu kanske en del har börjat våga gå i trappor.

Att träna är livsnödvändigt.

– KOL-patienter måste träna, annars förtvinar musklerna, säger C. G. Regin och berättar om en medlem vars lungkapacitet ligger på 23 procent.

– Han bibehåller lungkapaciteten tack vare gymnastiken.

– Det sociala med träningen är också betydelsefullt, tillägger Bosse Sandberg. Vi är ett sammansvetsat gäng.

I år firar Hjärtlungföreningen tio år. Den bildades när Västervik skulle få sin första Hälsans stig, en sex kilometer lång promenadslinga.

– Vi var tvungna att bilda en lokalförening för att Hälsans stig skulle bli verklighet, säger C. G. Regin.

Efter sommaren skrotas den nuvarande stigen.

– Vi håller precis på att anlägga en ny Hälsans stig.