Martin Kling från Tyftingemar, utanför Västrum, har alltid tyckt om att jaga. En dag prövade han på att jaga i en vilthägn i Norra Ryd och blev intresserad av att bygga en egen.
– Viltkött är väldigt attraktivt och 90 procent av köttproduktionen finns på Nya Zeeland. Därför tänkte jag att en produktion här kunde vara en bra idé, säger Martin Kling.
Han och hans medhjälpare Anders Wilén började i mellandagarna därför att bygga. Ett två meter högt staket sträcker sig nu runt 35 hektar, ungefär lika stort som 70 fotbollsplaner.
– Nu väntar vi bara på att länsstyrelsen ska komma hit och besikta det, säger Martin Kling.
Den första oktober kommer djuren förhoppningsvis att anlända. Det kommer då att flytta in tio kronhjortar och tio dovhjortar från ett annat vilthägn.
– Man får inte ha "vilda" djur, utan de måste vara uppfödda i ett vilthägn. Hjortarna kommer därför från Koberg, där har djuren väldigt bra anlag, de är stora och livskraftiga.
Men antalet djur stannar inte där. Nästa år kommer även ett antal mufflonfår, från S-stugan, att flytta in.
– Det som är bra är att det är en sådan härlig natur som har allt de behöver. Det finns bland annat en mosse, mycket skog och vatten, säger han.
Av marken är åtta hektar öppen åkermark och resten skogsområde. Martin Kling har märkt att det redan har bosatt sig djur i hägnaden, vilket är ett tecken på att marken är bra.
– Men de måste vi få ut innan de nya djuren kommer. Vi kommer att stänga fyra av de fem portarna och sedan, efter några dagar, driva ut dem med långsamt drivande hundar, som tax eller drever.
En av planerna med vilthägnet är köttproduktionen.
– Jag tycker att om man har en gård så ska den producera något. Det här är istället för kor.
Det kommer därför bedrivas jakt i inhägnaden om några år, både av ägaren och av andra jägare.
– Men först och främst måste djuren växa och bli många fler.
Djurens välmående är något väldigt viktigt för Martin Kling.
– Jaktsäsongen är annorlunda i vilthägn. Men vi kommer inte att jaga mycket bara för det. Hur ofta beror mycket på djuren, det är viktigt att de inte känner sig stressade.
Även Martin Klings flickvän, Janni Eilersen tycker att hägnet är en bra idé.
– Det ligger så rätt i tiden. Människor är mer medvetna om hur djuren mår och var köttet kommer ifrån. Mer ekologiskt än så här blir det inte, säger hon.
I framtiden hoppas paret kunna sälja in sitt kött till restauranger. Men än så länge är inga planer satta i sten, utan de tar en dag i taget.
– Det är lite komiskt att startar det här, när jag oftast jagar vildsvin. Men jag har alltid varit fascinerad av hjortar så nu satsar vi på de vackra djuren.
matilda.hjelm@vt.se