Fann humleplantor - drog igång öltillverkning

För några månader sedan började Carl Hjalmarsson Blomé brygga sitt eget öl i Tindereds trädgård. Nu har han hittat rätt och flaskorna börjar så småningom att smyga sig fram på menyerna.

Till vardags jobbar Carl Hjalmarsson Blomé som ambulanssjuköterska i Västervik. Men nu kan han också lägga till ölproducent på sitt cv.

Till vardags jobbar Carl Hjalmarsson Blomé som ambulanssjuköterska i Västervik. Men nu kan han också lägga till ölproducent på sitt cv.

Foto: Filip Gustafsson

Edsbruk2020-05-14 10:00

Carl tar emot oss i den röda träbyggnaden intill Tindereds trädgård. Av doften att döma är det något spännande på gång där inne.

– Jag flyttade till Tindered för fyra år sedan ungefär. På gården stod det gamla humleplantor som jag tog till vara på och tog lite sticklingar. Så för tre år sedan började tanken att brygga öl på gårdens humle, säger Carl Hjalmarsson Blomé.

Att just kunna brygga öl på gårdens egna humle var något som lockade, och kring årsskiftet kom själva bryggeriet i gång.

– Sedan dess har jag arbetat fram en lager som jag tycker smakar bra. Det har gått en fem-sex bryggningar åt att vrida och vända på maltmängd och maltsorter.

Men nu har alltså Carl hittat rätt och med sitt nanobryggeri kan han producera mellan 80 och 100 liter i månaden.

– Jag har varit ute efter en ljus lager med karaktär, men som man ändå ska kunna dricka fler av. Ingen tung ipa.

Förra veckan började Tindered lantkök att erbjuda ölet, som fått namnet "Beatas gårdslager".

– Tanken är att ha ölen till försäljning här i lantköket, men också sälja den till lokala krogar. Den kommer att finnas på någon krog i Västervik i sommar.

Carl varvar öltillverkningen med sitt dagliga arbete som ambulanssjuksköterska i Västervik. Hittills har det blivit runt 350 flaskor, men att leva helt på bryggeriet är inget han satsar på.

– Min vision är att brygga ett riktigt bra öl. Det behöver inte massproduceras eller säljas på systemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!