Problem med anhöriga som smyger sig in

På Edshöjden i Edsbruk och för Edsbruk-Loftahammars hemtjänst tycker personalen att de har klarat sig relativt bra under coronautbrottet.

Ida Svensson, Christina Wennerberg och Agneta Idevall hoppas anhöriga fortsätter vara försiktiga med att besöka de äldre.

Ida Svensson, Christina Wennerberg och Agneta Idevall hoppas anhöriga fortsätter vara försiktiga med att besöka de äldre.

Foto: Anna Persdotter

Edsbruk2020-10-03 19:00

– I början var många oroliga, särskilt när vi såg att dödstalen steg och att många av dem var på äldreboenden, men sedan har det lugnat ner sig, säger Ida Svensson, Edshöjden.

– Och det var jobbigt att det inte fanns någon skyddsutrustning, säger Christina Wennerberg, Edshöjden.

Agneta Idevall på hemtjänsten berättar att det varit mer frånvaro bland personalen, eftersom riktlinjerna har sagt att alla med förkylningssymptom ska stanna hemma.

Och det tog lång tid innan det bestämdes vilken skyddsutrustning som skulle användas och när.

– Även om det är lite omständligt så tycker jag det känns bättre att vi har som regel att vi använder den utrustning som finns, säger Agneta Idevall.

Något som har varit positivt tycker de är att vanliga förkylningar och andra smittor har minskat.

– Och det har varit skönt att slippa åka runt i kommunen, och bara få vara på sin egen enhet, säger Christina Wennerberg.

Systemet med att träffa anhöriga bakom en skärm av plast tycker de har funkat bra, men de berättar att de också haft problem med anhöriga som smiter in på boendet, trots besöksförbudet.

– Vi önskar att anhöriga tar ansvar och är försiktiga och inte kommer hit med symptom, säger Ida Svensson.

Personalen är stolta över att de lyckats hålla sig och de boende fria från sjukdomen så länge som de gjorde.

– Det var sent med direktiv från stan, men personalen handlade ganska snabbt. Vi tog till oss vad Folkhälsomyndigheten sa, säger Ida Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!