Så firade festsugna seniorer jubileum

Gubbröra, strassburgare, tjusiga hattar och strumpbyxor med rand. Att kliva in på bruksgården i Edsbruk på onsdagskvällen var att förflytta sig i tiden.

SPF Seniorernas 80-årsjubileum firades med tidstypiska kläder, förplägnad och underhållning i Edsbruk på onsdagskvällen.
I förgrunden Gerd Brodin och Marianne Sallerbäck, ordförande respektive kassör i SPF Seniorerna Tjustbygden.

SPF Seniorernas 80-årsjubileum firades med tidstypiska kläder, förplägnad och underhållning i Edsbruk på onsdagskvällen. I förgrunden Gerd Brodin och Marianne Sallerbäck, ordförande respektive kassör i SPF Seniorerna Tjustbygden.

Foto: Lotta Gometz

Edsbruk2019-10-25 16:00

Närmare bestämt till 1939. Året för andra världskrigets utbrott, som nog är det första man kommer att tänka på när årtalet nämns.

Men detta var också året då SPF Seniorerna bildades.

– Det gör oss till Sveriges äldsta ideella organisation för seniorer, säger Gerd Brodin, ordförande i SPF Seniorerna Tjustbygden.

80-årsjubileet firas både nationellt och lokalt runt om i landet under hösten.

SPF Seniorerna Tjustbygden valde att fira med trerättersmiddag, musik, dansunderhållning och en föreläsning om organisationens historia vid sitt månadsmöte som alltså ägde rum i Edsbruk. 

– Så här många brukar vi inte vara på våra möten. Vi är 116 personer här i kväll, mot normalt 80-90, berättar en glad Gerd Brodin som kvällen till ära har klätt sig i mönstrad aftonklänning och hatt.

– Vi skrev på inbjudan som gick ut till medlemmarna att man gärna fick klä sig i 30-40-talsstil, vilket många också har anammat och det är ju roligt.

Även menyn var komponerad med årtalet i åtanke. Eller vad sägs om gubbröra på kavring, kalvstek med gräddsås och så strassburgare till kaffet. 

I foajén fanns en miniutställning med kläder och föremål från sent 30-tal och tidigt 40-tal.

– Jag har samlat ihop sakerna från lite olika håll till den här utställningen, berättar Gerd Brodin.

Hon visar bland annat en portmonnä med ransoneringskort, gamla lokaltidningar, "benkläder", vykort och en välbevarad dopklänning som blivit sparad genom åren.

En miniutställning med föremål från 30- och 40-talet mötte gästerna i foajén.
En miniutställning med föremål från 30- och 40-talet mötte gästerna i foajén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!