Anncharlotte blir först i kommunen

Med djurens hjälp tror Anncharlotte Svensson att man skapa en meningsfull dagverksamhet för funktionshindrade. Därför startar hon kommunens först privata dagverksamhet.

Anncharlotte Svensson tror att livet på en lantgård kan stärka handikappades självkänsla. Får de vara med och ta ansvar känner de att de "vårdar, istället för att bli vårdade".Foto: Ola Axman

Anncharlotte Svensson tror att livet på en lantgård kan stärka handikappades självkänsla. Får de vara med och ta ansvar känner de att de "vårdar, istället för att bli vårdade".Foto: Ola Axman

Foto: Ola Axman

Ekonomi, näringsliv & finans2011-09-30 00:00

Det började med ett tomt hus på landet.

Anncharlotte Svensson har jobbat många år som sjuksköterska inom äldreomsorgen, men ville kunna jobb hemifrån på gården i Getterum.

- Men i dag kan ett småbruk inte bära två heltidsanställda, berättar hon.

Lokaler fanns för en verksamhet, efter att familjen även köpt granngården. Ett bostadshus blev över. I början funderade man på turism, men så fick Anncharlotte höra talas om LRF:s satsning på Grön omsorg. Där försöker man få lantbrukare att satsa på omsorg som ytterligare ett ben för att få verksamheten.

- Jag tänkte direkt "yes!!!", det här är något för mig!

I dag två år senare är det sista pappret undertecknat. I onsdags gav socialnämnden det slutliga godkännandet av hennes planer.

På Anneborg/Åsengård i Getterum ska man kunna ta emot upp till åtta människor med funktionshinder dagtid. Sysslorna ska bli lika de som är på en gård.

- Vi har många smådjur - får, hästar, dvärggetter och höns. Tanken är att klienterna ska ta hand om djuren, och andra småsysslor som kan finnas på en gård. Meningen är att de ska vara utomhus mycket.

Inför starten har Anncharlotte besökt flera liknande dagverksamheter, bland annat i Kalmar och Vimmerby.

- Den erfarenhet man gjorde där var att det blev en uppdelning. Vissa klienter tyr sig till vissa djur, och tar ansvar för dem. Det är till exempel inte ovanligt att när en klient är borta en dag så ringer han och frågar hur det står till med djuren.

Anncharlotte tror att det kan stärka klienternas självkänsla:

- De får känna att de vårdar istället för att bli vårdade.

Hur många kommer att jobba i dagverksamheten?
- Till att börja med blir det jag. Min man kommer att finnas med som arbetsledare ute på gården. Därefter kommer jag att anställa allt eftersom verksamheten växer. Jag tror inte att jag kommer att få åtta klienter från första dagen.

Verksamheten är till för funktionshindrade. Enligt lagen är det så att det är den funktionshindrade som själv önskar vart denne vill komma - man blir inte utplacerad. Framgången för det nya företaget bygger på att det finns människor som tycker att gårdskonceptet verkar vara en rolig dagsysselsättning.

- Men det finns ett behov av dagverksamhet i Västerviks kommun, intygar Jörgen Olsson, socialchef i Västerviks kommun.

I dag fredag och på lördag kommer den nystartade verksamheten att ha öppet hus på gården i Getterum där Anncharlotte ska informera nyfikna om hur verksamheten ska fungera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!