Biogasbolag lönsamt om två år

Det lutar åt en förlust i miljonklassen i år för Västerviks Biogas AB, men 2014 hoppas bolagets vd att man ska ha nått en god lönsamhet.

Det är ingen kö till biogasmacken i Västervik. Förra måndagen tog kommunfullmäktige beslutet att skjuta till ytterligare pengar till bolaget Västervik Biogas AB. I takt med att mer kollektivtrafik börjar gå på biogas räknar bolaget med att kunna göra åtminstone nollresultat 2013.Foto: Ulrik Alvarsson

Det är ingen kö till biogasmacken i Västervik. Förra måndagen tog kommunfullmäktige beslutet att skjuta till ytterligare pengar till bolaget Västervik Biogas AB. I takt med att mer kollektivtrafik börjar gå på biogas räknar bolaget med att kunna göra åtminstone nollresultat 2013.Foto: Ulrik Alvarsson

Foto: Fotograf saknas!

Ekonomi, näringsliv & finans2011-12-27 00:00

Förra måndagen klubbade Västerviks kommunfullmäktige igenom ett tillskott på 1,2 miljoner kronor till Västerviks Biogas AB. Sammanlagt fick bolaget två miljoner av sina ägare. Det är det andra stora tillskottet på två år.

Samtidigt är det ett bolag vars omsättning låg på 1,2 miljoner kronor 2010. Det ser alltså ut att vara långt till lönsamhet. Är bolaget ett ekonomiskt svart hål för kommunen?

- Vi kommer att göra förlust i år på knappt en miljon kronor som det ser ut nu, säger Bruno Nilsson, vd för bolaget.

Även nästa år kommer att bli ett förlustår, men betydligt mindre enligt prognosen. 2013 ska bolaget göra en liten vinst, nära nollresultat, och därefter talar Bruno Nilsson om "bra vinster".

- 2014 hoppas vi att resultatet av upphandlingar av färdtjänst, skolresor och kollektivtrafik ska ha börjat ge effekt, säger han.

Till exempel väntar en upphandling av busstrafik i länet som gör att det med start 2015 kan det finnas bussar i trafik som går på biogas.

Tillskottet på två miljoner ska ge bolaget möjlighet att jobba mer offensivt för att öka intäkterna.

- Vi kommer bland annat marknadsföra biogas i branscher där man använder bilar som det finns bra biogasalternativ, säger Bruno Nilsson.

Han hoppas också på fler biogaspersonbilar i kommunen. Västerviks kommun kommer att gå ut med ett erbjudande till personalen om biogasbilar liknande det som gjordes med hyrdatorer för runt tio år sedan. Förslaget har diskuterats under något års tid, men målsättningen är att erbjudandet ska gå ut till de anställda någon gång under första kvartalet 2012.

I dag görs det ungefär 20-25 tankningar per dag. Västerviks kommun har själv ett 30-tal bilar som går på biogas. Det antalet kommer att fördubblas under året som kommer.

- Kommunen äger inte så många bilar, utan vi får byta i takt med att leasingavtalen går ut, säger Bruno Nilsson.

I framtiden tror han att landstinget, kommunen och entreprenörer till landsting och kommun kommer att vara stora kunder på macken, men även privatbilister och en ökande mängd privata företag.

Detta har hänt

Den första september invigdes biogasmacken på Västerviks infart. Ägare är Västerviks kommun till 60 procent, och Tekniska verken i Linköping, 40 procent.

Konceptet var att slam på reningsverket på Lucerna i Västervik skulle rötas, och bli biogas som kunde säljas som fordonsbränsle.

Starten gick inte planenligt. Gasledningen mellan reningsverket och macken tog tid att bygga. Istället fick bolaget "importera" gas från Linköping. Bolagets utgifter har varit ungefär enligt budget, men inkomsterna har dröjt, med stora förluster som följd.

I dag fungerar rötningen, gasledningen och macken enligt plan. Västervik är självförsörjande på biogas, och man har till och med vid några tillfällen sålt gas till andra orter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!