Inte kört att få sommarjobb

Arbetsgivarna blir allt tidigare med att utlysa sommarjobb. Det betyder inte att det är kört för den som jagar jobb över sommaren.

Camilla Gevsjö tipsar om några punkter man ska tänka på när man skriver en ansökan.Fotomontage: Ellen Nielsen Kindstrand

Camilla Gevsjö tipsar om några punkter man ska tänka på när man skriver en ansökan.Fotomontage: Ellen Nielsen Kindstrand

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Ekonomi, näringsliv & finans2012-05-28 00:00

- Det är inte kört för den som söker sommarjobb. Just nu har vi ett tiotal lediga tjänster, säger Camilla Gevsjö, arbetsförmedlare.

VT besöker arbetsförmedlingen den 25 maj, och fortfarande finns det några arbetsgivare som söker folk. Bland de lediga jobben finns pizzabagare, servitör/servitris, kock och chaufför med C-kort.

- I juni brukar det alltid dyka upp några jobb på grund av återbud, säger Gevsjö.

Hennes grundtips är ändå att vara ute i tid när man söker sommarjobb.

- Vi ser att arbetsgivarna utlyser sommarvikariat tidigare och tidigare. Nu börjar det nästan efter jul.

Trenden är att antalet sommarjobb ökar något. Även om många tänker på glassförsäljning och gräsklippning som typiska sommarjobb, så är det vårdsektorn som står för flest jobb. Äldreomsorgen och sjukhuset är inte de enda arbetsgivarna.

- Kriminalvården behöver mycket folk under sommaren, och de privata vårdföretagen har blivit fler i Västervik. De behöver vikarier, säger Camilla Gevsjö.

Även inom handeln har antalet sommarjobb ökat.

Hur ska man då göra för att väcka arbetsgivarens uppmärksamhet? Camilla Gevsjö säger att det är viktigt att man med sin ansökan snabbt ger ett bra intryck.

- Det sägs att arbetsgivaren normalt tar 25-30 sekunder på sig för att avgöra om en ansökan är värd att gå vidare med, eller om den ska läggas åt sidan.

Därför tycker hon att det är viktigt att man lägger ner jobb på att skriva en ansökan som fångar arbetsgivaren. Skicka inte samma standardbrev till tio olika företag.

- Fundera på vad du har som intresserar just den arbetsgivaren. Nöj dig inte med att exempelvis skriva att du är flexibel och ambitiös. Tala om när och hur du är flexibel och ambitiös.

Hur detaljerad ska man vara i sitt CV? Ska man ta med minsta merit?
- Ta med det som är stort, som till exempel gymnasieutbildning. Har du gått en veckokurs i något tar du med det om du tror att det är något som arbetsgivaren har nytta av.

Är man ung är meritlistan inte så lång. Kanske har man ingen arbetslivserfarenhet alls. I det läget tycker Camilla Gevsjö att man ska lägga ner jobb på beskrivningen av sig själv som person. Arbetsgivaren kan få en uppfattning om dig som person, om du till exempel berättar om dina framtidsplaner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!